salinas-sb-1000x555

Žugić i Salinas: Pozitivni trendovi zabilježeni u bankarskom sektoru

CBCG sprovodi sve dogovorene aktivnosti u skladu sa preciziranim rokovima, i ti efekti preduzetih mjera su već vidljivi i mjerljivi, istakao je Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa šefom Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Emanuelom Salinasom.

„U posljednjih mjesec dana, ostvaren je dodatni pad nivoa loših kredita, sa 8,18% na 7,82%, a od banaka imamo najave realizacije značajnog broja inicijativa za restrukturiranje, što znači da u narednom periodu možemo očekivati dodatno smanjenje nivoa NPL-a“, kazao je Žugić.

Na sastanku je razgovarano o statusu aktivnosti koje CBCG realizuje u pravcu konkretizacije budžetske podrške od strane Svjetske banke.

Osim na dalje smanjenje nivoa NPL-a, CBCG je posvećena dodatnom unapređenju regulativnog okvira, u pravcu njegove pune harmonizacije sa EU standardima i najboljom bankarskom praksom, kazao je Salinas.

„Uz pozitivne trendove zabilježene u bankarskom sektoru, i stanje u ekonomiji se unapređuje, što potvrđuje visoka stopa rasta ostvarena u prvoj polovini godine, koja nezvanično iznosi 4%, a za koju očekujemo da će biti još viša“, dodao je Žugić.

Salinas je izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i podršku aktivnostima CBCG, usmjerenim na održavanje stabilnosti finansijskog sistema, što, uz snažnu fiskalnu konolidaciju koju sprovodi Vlada, daje doprinos postizanju konačnog dogovora o programu budžetske podrške.

Uz dogovor da saradnja CBCG i Svjetske banke u narednom periodu bude još intenzivnija i frekventnija, sagovornici su razgovarali i o pripremama za učešće delegacije Crne Gore na predstojećim Godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF, koji će se održati sredinom oktobra u Vašingtonu.

Izvor: CdM

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *