duvanski-2

Završetak Novog duvanskog kombinata za dva mjeseca – Perspektiva razvoja duvanske industrije u Crnoj Gori

Fabrika Novi duvanski kombinat sa najsavremenijom proizvodnom opremom, biće završena u naredna dva mjeseca, nakon čega će uslijediti proces probne proizvodnje, najavio je danas u Podgorici investitor, vlasnik kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emitara BMJ Industries FZ LLC Ahmad Bkairat.

Bkairat je tokom prethodnih dana boravio u Crnoj Gori gdje je, u cilju nastavka realizacije investicije, zajedno sa svojim saradnicima, imao niz sastanaka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, Glavnog Grada, zatim uzgajivača duvana, zaposlenima i izvođačima radova. Nakon današnjeg susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutinom Simovićem, kao i predsjednikom Tenderske komisije Brankom Vujovićem, organizovan je zajednički obilazak radova na izgradnji nove fabrike na Ćemovskom polju.

Investitor je tom prilikom potvrdio punu posvećenost nastavku projekta Novog duvanskog kombinata. “Ovdje smo jer smo ozbiljni poslovni ljudi i zato što vjerujemo Crnoj Gori i ljudima sa kojima sarađujemo. Ne želimo da se povlačimo iz ovog projekta”, kazao je investitor.

Prema njegovim riječima, u Novom duvanskom kombinatu u startu će biti uposleno 55 radnika, kako je i predviđeno ugovorom, a do kraja 2017. godine, zavisno od proizvodne dinamike, procjena je da će biti zaposleno do 100 radnika, a u narednim godinama i više.

Investitor je danas predstavio i gospodina Gabrijela Arvedu iz Italije, koji će biti izvršni direktor Novog duvanskog kombinata.

Nakon razgovora sa investitorom i obilaska fabrike u izgradnji, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je izrazio zadovoljstvo zbog iskazanog opredjeljenja investitora da nastavi realizaciju projekta. “Ovo je važna činjenica za duvansku industriju Crne Gore, sa aspekta proizvodnje cigareta, doprinosa uravnoteženju spoljnotrgoinskog deficita, očekivanih prihoda države od proizvodnje i prometa, kao i sa aspekta zapošljavanja. Za mene kao ministra poljoprivrede, veoma važno je i otvaranje perspektive primarne proizvodnje duvana u Crnoj Gori, za koju imamo potencijal i zainteresovane gajitelje”, kazao je Simović.

duvanski-1

Za Simovića ohrabrujuća je bila i činjenica da su intenzivirani radovi na gradilištu fabrike. Pozitivnim je ocijenio i ishode razgovora koje je ovih dana investitor, uz učešće predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića, imao sa svima uključenim u realizaciju projekta. “Nakon pozitivnih informacija koje sam dobio o toku tih razgovora, odlučio sam da danas i lično razgovaram sa izvornim investitorom. Ponavljam izvornim, jer je taj termin bio predmet posebne pažnje predstavnika pojedinih političkih partija. Mislim da projekat ima perspektivu sa više aspekata koje sam naveo, i da treba zajedno da se radujemo i doprinesmo da u konačnom možemo da kažemo da smo uspjeli u projektu oporavka duvanske industrije u Crnoj Gori. A sve što se dešavalo u međuvremenu, vezano za incidentnu situaciju, ponavljam, čestitam  nadležnim državnim institucijama na postupanju i prepustimo im da daju odgovore na pitanja koja, s pravom, interesuju javnost. Ja bih ipak gledao naprijed. Čini mi se da u Crnoj Gori ima dosta onih koji bi priželjkivali i da se nije potpisao ugovor, da nije došao investitor, onih koji s vremena na vrijeme pokazuju sklonost omiljenoj disciplini – tjeranju investitora. Mislim da treba svi zajedno da doprinesemo kreiranju ambijenta, gdje su investitori dobrodošli, i to oni koji poštuju ugovore, poštuju zakone ove države i koji njeguju kvalitetan odnos sa radnicima”, kazao je Simović.

On je dodao da će se u narednom periodu obezbijediti puni monitoring realizacije investicije, uz očekivanje da će Glavni grad u okviru svojih obaveza, nastaviti da daje potrebnu podršku ovom projektu. Istovrmeno, pozvao je i investitora na dosljedno poštovanje obaveza ugovora.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović istakao je da će nadzorna komisija, koja je formirana u skladu sa ugovorom o dokapitalizaciji, shodno definisanoj nadležnosti, obaviti svoj dio posla, nakon preseljenja fabrike i utvrđivanja vlasničke strukture. Vujović je takođe izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti investitora da se projekat što prije završi, čime će se, kako je kazao, iskoristiti posljednja šansa da se održi duvanska industrija u Crnoj Gori.

Izvor: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *