cijene-goriva-rastu-1000x555

Zašto rastu cijene goriva

Cijene nafte rastu već nedjeljama, a novi podsticaj tom trendu uslijedio je nakon odluke Vašingtona o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovnom uvođenju sankcija Iranu, koji proizvodi oko četiri odosto svjetske nafte. Poznavaoci prilika na svjetskim tržištima nafte očekuju da će cijene nafte još rasti.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle nedjelje porasla 2,8 odsto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 odsto, na 70,70 dolara. Sankcije koje je Tramp najavio Iranu bi mogle dovesti do smanjenja snabdjevanja naftom s Bliskog istoka u trenutku kada je ponuda na tržištu gotovo izjednačena s potražnjom, a najveća izvoznica Saudijska Arabija i najveći svjetski proizvođač Rusija, po dogovoru, ograničavaju proizvodnju da bi podstakli rast cijena.

Ove promjene na svjetskim tržištima odrazile su se i na cijene goriva u Crnoj Gori, pa će od ponoći litar eurosupera biti skuplji čak za šest centi.

One koji koriste dizel na njihovu sreću novo poskupljenje je ovaj put zaobišlo.

Od sjutra će litar BMB 98 umjesto dosadašnjih 1,35 koštati 1,41 euro, a litar BMB 95 koji sada košta 1,31 građani će plaćati 1,37 eura. Cijena eurodizela neće se mijenjati i dalje će koštati 1,23 eura.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su mijenjane 20. februara, kada su sve vrste goriva, osim eurodizela, pojeftinile četiri do pet centi.

Cijene goriva u regionu

Cijene goriva u Crnoj Gori su slične kao u Hrvatskoj gdje je prosječna zarada iznosi 832 eura, i Sloveniji gdje je prosječna mjesečna zarada 1.077 eura. Prosječna zarada u Crnoj Gori prošlog mjeseca iznosila je 508 eura.

Cijene eurosupera BMB 95 u Crnoj Gori od ponoći će koštati 1,37 euro što je prema današnjom podacima skuplje nego u Hrvatskoj (1,34), a za jedan cent jeftinije nego u Sloveniji gdje litar košta 1,38 eura. Prema dostupnim podacimma litar eursupera BMB 98 u Crnoj Gori koštaće 1,41 euro, dok slične vrste goriva MAX100 u Hrvatskoj i Sloveniji koštaju 1,38 eura.

Eurodizel u Crnoj Gori ostao je na prethodnih 1,20 eura, u Hrvatskoj je skuplji za tri, a u Sloveniji za četiri centa.

Nakon što su u Bosni i Hercegovini u februaru povećali akcize na gorivo, više nijesu najjeftiniji jer ih je prestigla Makedonija gdje eurosuper BMB 95 košta 1,09 eura, eurosuper BMB 98-1,12 eura, a eurodizel 0,96 centi.

I pored povećanja akciza gorivo u BiH je i dalje značajno jeftinije nego u Crnoj Gori. Eurosuper BMB 95 sada u BiH košta 1,10 eura, a litar eurosupera BMB 98 košta 1,13 eura. U BiH litar eurodizela iznosi 1,10 eura.

U Srbiji su obje vrste benzina jeftinije nego u Crnoj Gori-1,22 i 1,29 eura, dok je dizel skuplji za sedam centi-1,27 eura.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *