zorana-mihajlovic-1000x555

Za obnovu barske pruge trebaće 300 miliona eura

Za rekonstrukciju barske pruge biće potrebno oko 300 miliona eura, a očekujem da radovi na obnovi preostalih 210 kilometara od Valjeva do granice sa Crnom Gorom počnu iduće godine, kazala je u intervjuu Dnevnim novinama potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Srbija je završila rekonstrukciju na 77,6 kilometara barske pruge, od Resnika do Valjeva, poslije 30 godina neulaganja. U narednom periodu krenućemo u izradu projektne dokumentacije i razgovore o načinima finansiranja za preostalih 210 kilometara od Valjeva do granice sa Crnom Goru. Rekonstrukcijom barske pruge dobićemo kvalitetnu željezničku vezu s Lukom Bar, što će Srbiji obezbijediti lakši izlazak na more, a s druge strane, to će pozitivno uticati na Luku Bar kojoj je za razvoj takođe potrebna kvalitetna infrastruktura koja je povezuje sa zaleđem. Naša obaveza je da otklanjamo ne samo fizičke prepreke, gradeći nove puteve i pruge, već i nefizičke barijere. Stajanje vozova u Bijelom Polju osam do 10 sati u prosjeku ne doprinosi konkurentnosti ni Srbije ni Crne Gore”, kazala je Mihajlović.

Srpska ministarka je istakla da auto-put Bar-Boljare ima i širi značaj, jer će omogućiti bolje povezivati unutar regiona, s obzirom da će se jedan krak auto-puta odvajati od Požege ka Sarajevu.

“Nezavisnog od toga, strateški je važan i za samu Srbiju jer je to prvi auto-put koji povezuje Srbiju iznutra, koji prolazi kroz Šumadiju, povezujujući Beograd sa zapadnom Srbijom. Vjerujem da je drumski Koridor 11, u unutrašnjem smislu, podjednako značajan i za Crnu Goru, zbog efekata na bezbjednost saobraćaj i boljeg povezivanja sjevera i juga. Strateški posmatrano, još je značajnije što Koridor 11 otvara Crnu Goru ka čitavom regionu, povezujući je sa centralnom Evropom i zemljama kroz koje prolazi Koridor 10”, rekla je ona DN.

Tokom intervjua Mihajlović se osvrnula na odnos Srbije i Crne Gore, pa je istakla da ima prostora za unapređenje saradnje, naročito u oblasti infrastrukture i saobraćaja, ali i kad je u pitanju status Srba koji žive u Crnoj Gori.

“Srbija se nikad neće miješati u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, ali ćemo uvijek biti zainteresovani za srpski narod koji živi van granica Srbije, a samo u Crnoj Gori procjenjuje se da Srbi čine oko 27 stanovništva. Iako postoje i neslaganja po određenim pitanjima – posljednje je nedavna odluka Skupštine Crne Gore da pošalje dva oficira u sastav KFOR-a na Kosovu – to ne smije da nas sprečava u tome da tijesno sarađujemo na svim pitanjima koja su važna za budućnost”, istakla je srpska ministarka.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *