gasovod

Za Jadransko-jonski gasovod EU odobrila grant od 2,5 miliona eura

Ministarstvo ekonomije je kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Republike Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za JAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura, saopšteno je iz ovog resora.

„Implementacija ovog projekta treba da počne tokom drugog kvartala 2017. godine“, istakla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić danas u Bakuu, gdje je održala sastanak Jedinice za projektni menadžment sastavljene od predstavnika ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH.

Sa ovim projektom, kako dodaju,  Crna Gora se dodatno približava izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda kroz izradu potrebne projektne dokumentacije, sa krajnjim ciljem da sva tehnička dokumentacija bude spremna za realizaciju projekta.

„Jadransko-jonski,  gasovod ima posebnu ulogu u EU politici koja se odnosi na diverzifikaciju izvora gasa i sigurnost snabdijevanja, odnosno sastavni je dio Južnog gasnog koridora.

U rad Jedinice za projektni menadžment od ovog sastanka uključeni su, kao posmatrači, i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice. Na ovaj način će projekat Jadransko-jonskog gasovoda imati dodatnu prohodnost ka relevantnim listama prioritetnih projekata EU i regiona, koji omogućavaju olakšane uslove finansiranja“, navode iz ministarstva ekonomije.

Na sastanku je, kako tvrde,  zaključeno da će zemlje uključene u projekat u narednom periodu nastupati „jednim glasom“ prema relevantnim međunarodnim i finansijskim institucijama. Sve ovo, kako je istaknuto, predstavlja dodatnu potvrdu značaja Jadransko-jonskog gasovoda za region i Evropsku uniju.

 

Izvor: CdM.me 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *