skupstina

Usvojena Fiskalna strategija: Od Nove godine PDV 21 odsto

Skupština je danas usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore do 2020. godine, kao i predložene izmjene i dopune zakona o porezu na dodatu vrijednost i o akcizama.

Ministar finansija Darko Radunović saopštio je tokom rasprave da su Fiskalnom strategijom definisani ciljevi i prioriteti ekonomske politike i izazovi koji stoje pred Crnom Gorom na putu održivog rasta i prosperiteta, prenosi Mina business.

“Fokus je na fiskalnoj konsolidaciji, odnosno na mjerama kojima će se ostvariti suficit budžeta i uspostaviti opadajući trend nivoa javnog duga od 2019. godine. Na prihodnoj strani će dodatne mjere biti usmjerene na dalje usklađivanje akcizne politike sa Evropskom unijom i povećanje standardne stope PDV-a dva procentna poena od naredne godine, što ne narušava konkurntnost poreskog sistema Crne Gore”, kazao je Radunović.

Fiskalnom strategijom je redefinisana socijalna politika, a vodilo se računa i o zaštiti određenih kategorija stanvništva, posebno penzionera.

Strategijom je predviđeno smanjenje diskrecione potrošnje do nivoa koji neće dovesti u pitanje funkcionisanje potrošačkih jedinica. Efekti mjera fiskalne konsolidacije odraziće se na makrofiskalne indikatore na način da će se budžetski deficit kontinuirano smanjivati i od 2020. godine ući u zonu suficita u iznosu od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđene su izmjene akciznih stopa kod proizvoda koji ne utiču direktno na standard građana, a to su duvanski proizvodi, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera.

Za te tri vrste je zakonom utvrđen akcizni kalendar, gdje se akcize povećavaju jednom godišnje, u periodu od ove do 2020. godine. Predviđeno je i uvođenje dva nova akcizna proizvoda – nesagorijevajući duvan i tečnosti za punjenje elektrosnkih cigareta.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđen je novi akcizni proizvod – ugalj, na koji će se akciza plaćati od prvog januara 2019. godine.

Osnovne izmjene i dopune Zakona o PDV-u odnose se na povećanje stope sa 19 odsto na 21 odsto, koja će se primjenjivati od prvog  januara. To bi trebalo da doprinesde stavranju većih budžetskih prihoda.

Izmjenama i dopunama predviđeno je povećanje samo opšte stope, dok se osnovna zadržava u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u predviđeno je i smanjenje granične vrijednosti za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV, sa 150 eura na 75 eura.

Skupština je danas usvojila i Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i izmjene i dopune Zakona o energetici.

Izvor: CdM

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *