vjetropark-gvozd-potpisivanje-memoranduma_01

Uskoro počinje izgradnja Vjetroparka “Gvozd” u Nikšiću

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i kompanije Ivicom holding GmbH iz Beča potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vjetroparka „Gvozd“ u nikšićkoj opštini.

„Prve analize koje je naša kompanija obavila ukazuju da je, sa planiranom snagom od 50 MW (megavata), projekat isplativ, a investiciona vrijednost budućeg elektroenergetskog objekta procjenjuje se na oko 70 miliona eura“, saopštili su iz EPCG. Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić je, nakon potpisivanja Memoranduma, naglasio da EPCG, osim uveliko započetih projekata rekonstrukcije i modernizacije tri elektrane, intenzivno radi na stvaranju pretpostavki za proširivanje proizvodnih kapaciteta i novih elektroenergratkih objekata.

„Rezultati analiza pokazuju da je vjetropark Gvozd isplativ tim prije što podmorski kabl 400 kV za Italiju pruža velike mogućnosti plasmana tzv. „zelene energije“ na italijansko i evropsko tržište“, naglasio je Noveljić, i dodao da je EPCG u finalizaciji izrade investiciono-tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje HE “Komarnica” i projekta ugradnje osmog agregata snage 65 MVA u HE Perućica. Kako je planirano projekat će se realizovati iz kreditnih sredstava koja će se najvećim dijelom obezbijediti kod međunarodnih finansijskih institucija, bez primjene podsticajnih cijena tzv. feed-in tarifa.

Kako naglašavaju u EPCG, opština Nikšić intenzivno radi na izradi Studije lokacije Gvozd-Krnovo i definisanju prostorno-planske dokumentacije o namjeni tog lokaliteta za izgradnju vjetro-energetskih kapaciteta. Izvršni direktor kompanije „Ivicom“, Krešimir Čondić, naglasio je da ga raduje činjenica da će sa EPCG na istom lokalitetu nastaviti sa radom, jer je njegova kompanija bila uključena u izradu projekta vjetroelektana na Krnovu.

“U prethodnom periodu na istoj lokaciji mjeren je vjetropotencijal i rezultati su pozitivni u nekoliko studija”, istakao je Čondić.

Iz EPCG podsjećaju da intenzivno nastavlja sa petogodišnjim investicionim ciklusom, vrijednim oko 175 miliona eura. „Među projektima izdvajaju se, pored navedenog, ekološka rekonstrukcija prvog bloka TE “Pljevlja”, rekonstrukcija HE „Piva“, te rekonstrukcija i stvaranje pretpostavki za proširivanje proizvodnih kapaciteta HE “Perućica”, kao i još niz manjih projekata u cilju što boljeg pozicioniranja EPCG na regionalnom tržištu električne energije“.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *