5b372f9a-6ac0-4b66-9aa0-2f480a0a0a67-dsc1139copy31000x555-preview

Uskoro javno nadmetanje za zakup prostora u Domu revolucije

Skupština Opštine Nikšić donijela je odluku  da se poslovni prostori u Domu revolucije daju na zakup na javnom nadmetanju na period od 30 godina, a u skladu sa projektnom dokumentacijom. Glavni arhitekta grada Nebojša Adžić kaže da se nakon manje od dva mjeseca prve faze rekonstrukcije Doma revolucije, u koju je uloženo 800.000 eura, a koja ima za cilj provjeru tržišne vrijednosti Doma revolucije, pojavilo veliko interesovanje kredibilnih investitora  spremnih da ulažu. To bi značilo, ističe Adžić, da se Dom revolucije aktivira po principu zakupa, po kojem bi svaki investitor uložio sredstva shodno svojim namjerama. „Ovom odlukom mi otvaramo mogućnost da Dom revolucije zaživi po nekoj novoj finansijskoj logici, to jeste da investitori ulažu svoja finansijska sredstva, opremaju prostore, a da pri tome plaćaju zakup Opštini. Od nekog objekta za koji je trebalo da se uloži veliki novac, mi smo sa skromnim sredstvima koje smo uložili došli u situaciju da imamo kredibilne investitore koji su spremni da ulažu svoj novac i da Dom revolucije zaživi u nekom javnom duhu, ali bez ikakvog pritiska za budžet Opštine, već suprotno – da taj prostor donosi prihode“, naglasio je Adžić.

TENDERI VEĆ OD NAREDNOG MJESECA, INTERESOVANJE INVESTITORA VELIKO

Adžić kaže da će se već narednog mjeseca početi sa raspisivanjem tendera, a tokom iduće godine očekuje da će svi Nikšićani biti česti gosti Doma revolucije. „Početna visina zakupne cijene će se definisati u zakonskoj proceduri. Zakupac nema pravo da mu se sredstva koja je uložio priznaju u zakupninu. U slučaju da svojom voljom zakupac odustane od zakupa, bez krivice zakupodavca, nema prava na povraćaj uloženih sredstava. Poslovni prostori se izdaju u viđenom stanju i zakupac je obavezan da na istim izvede sve neophodne radove u cilju stavljanja u funkciju poslovnih prostora“, rekao je Adžić. Sledeći korak koji će lokalna uprava preduzeti, kako objašnjava Adžić, je izrada idejnog rješenja, kako bi se u potpunosti zaštitio interes Opštine, a investitorima omogućilo da ostvaruju prihode i povrate uložena sredstva kroz dobro poslovanje.  

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, odluku da se Dom revolucije stavi u zakup smatra istorijskom. „To je put kojim smo išli kada smo razmišljali kako da riješimo višedecenijski problem Nikšića. Ponekad je izgledalo zaista nemoguće, ali stvari su se nekako crtale i sada imamo „navalu“ potencijalnih investitora koji su zainteresovani za zakup od malih parcela do velikih. Nadam se da ćemo mi zbog lakše realizacije projekta u odvojene objekte, kojih će biti četiri-pet, raspisati tendere. Oni koji ponude najbolje uslove ti će dobiti mogućnost da rade, da rekonstruišu po projektima za koje ćemo mi dati saglasnost i da ulože svoja sredstva. Nećemo moći svima izaći u susret, posebno onima koji traže male prostore, ali bitno je da će Dom revolucije krenuti u jedan novi život i nadam se da će to biti jedna lijepa slika Nikšića“, poručio je Grbović.  

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *