um-otkriva-rezultate-wave-9-660x330

UM otkriva rezultate Wave 9 – Globalnog istraživanja o navikama korisnika društvenih mreža

Globalna agencijska mreža UM objavila je po deveti put godišnje rezultate istraživanja o navikama korisnika društvenih medija – Wave. Istraživanje je dalo jasnu poruku: pažnja potrošača je sve kraća i od vitalnog je značaja za sve koji rade u industriji komunikacija i oglašavanja da razumeju koji su životni trenuci kada brend može da bude relevantan potrošačima i koje su emotivne potrebe potrošača baš u tom trenutku. U suprotnom neće uspeti da ostvare dublji odnos sa svojim korisnicima.

Pokrivajući uzorak od preko 52.000 ispitanika u 78 zemalja širom sveta, istraživanje Wave 9: Značenje momenata, je izgrađeno na desetogodišnjem globalnom praćenju korisnika društvenih medija. Wave, koji je pokrenut 2006. godine, danas predstavlja najveće i najduže ovakvo istraživanje. Ove godine, istraživanje predstavlja ponašanje 60 milijardi onlajn potrošača. Wave 9 je identifikovao na stotine momenata u ljudskim životima kada brendovi iz različitih kategorija imaju mogućnost da postanu relevantni, od porodičnih do poslovnih, od svakodnevnih do posebnih prilika. U okviru svakog trenutka, podaci istražuju 20 emotivnih stanja potrošača, pružajući tako neprikosnovenu širinu i dubinu uvida u publiku kao i detaljan prikaz marketarima kako da pošalju poruke i putem kojih medija I kanala.

“Današnja sveprisutnost društvenih medija i mobilnih uređaja daje nam bezbroj prilika za uspostavljanje komunikacije, ali značajni trenuci su ti koji povezuju brendove sa njihovim potrošačima, na emotivno relevatan način”, izjavio je Glen Parker, direktor agencije UM za naučni marketing za Evropu i Bliski Istok, i autor istraživanja Wave 9. “Da bismo bili na pravom mestu u pravo vreme, moramo da se vratimo osnovama i razumemo “ko” i “kako”, ali i ono što je najvažnije, a to je “zašto”. Upravo tu mogućnost nam pruža Wave 9.”

Ključni uvid koji je studija pružila jeste da su danas očekivanja potrošača od brendova na najvišem nivou ikada. Prema ovogodišnjem izveštaju, 85% potrošača, na svetskom nivou, koristi instant poruke da bi bili u kontaktu sa porodicom i prijateljima u svakom trenutku – a za uzvrat očekuju da dobiju odgovor, gotovo odmah. Ta urgentnost je dovela do uspeha brendova koji pomažu potrošačima da žive u trenutku, kao što su Uber i Lyft, Deliveroo i JustEat isporučioci hrane; brz pristup sadržaju putem platformi Netflix i Spotify; i brze isporuke sa Amazon Prime. Istražujući kakve interakcije potrošači žele da imaju sa brendovima, Wave 9 je pokazao da je želja za sadržajem koji je vredan deljenja porasla za 15% na globalnom nivou, dok je želja za pristupom najnovijim vestima o proizvodima pala za 13%.

U zemljama jugoistočne Evrope, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, ključni uvidi su otkrili da u na primer u maloprodaji nisu svi šoping trenuci isti. Wave 9 je pokazao da se osećanja i potrebe potrošača prilikom kupovine proizvoda veoma razlikuju zavisno od konteksta.

Kada ti isti potrošači odu u nedeljnu kupovinu, njihova primarna emocija je “dosada” i “opuštenost” – što je veoma različito stanje emocija koje brendovi treba da iskoriste. Njihova najveća potreba u tom trenutku jeste da “ostanu u toku” ili “da se zabave”. Ove potrebe se najbolje udovoljavaju pomoću kanala društvenih medija, koje skoro 60% potrošača širom regiona vidi kao medije koji služe da “ostaneš u toku” ili da se “zabaviš“.

“Napredne verzije pojedinacnih drustvenih medija i migracija korisnika izmedju platformi definisu nove ciljne grupe I njihove navike”, izjavio je Ivan Celebić, direktor agencije UM Podgorica i dodao: “Kako je trend online komunikacije dvosmjeran na relaciji brand-user, vazno je da brendovi budu u toku sa navikama korisnika kako bi prepoznali bitne momente i krerirali content koji potrosacima pruza mogucnost da budu angazovani. Wave 9 upravo predstavlja bazu podataka za prepoznavanje I kreiranje najvaznijih momenata, a samim tim brendovima nasih klijenata da te momente dijele sa potrosacima na drustvenim medijima.”

Svi rezultati globalnog istraživanja Wave za zemlje jugoistočne Evrope biće objavljeni u narednom periodu.

Za sva dodatna pitanja i zahteve UM Vam stoji na raspolaganju na www.universalmedia.me

 

Izvor: bankar.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *