dijete-preduzetnikl-660x330

U stručne škole se uvode preduzetnički klubovi

Neki od crnogorskih obrazovnih programa poput konobara i kuvara imaju oko 60 procenata praktične nastave kod poslodavca, a sada je planiran rad na uvođenju preduzetničkih klubova u srednjim stručnim školama, saopšteno je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji na temu stručnog obrazovanja koja se održava u Budvi.

Crnogorski ministar prosvjete Damir Šehović rekao je na otvaranju konferencije da u obrazovnim i studijskim programima Crna Gora propisuje obavezan fond časova nastave koji mora biti realizovan u realnom radnom okruženju, što je ogroman iskorak u učešću poslodavaca u edukaciji, pišu Dnevne novine.

“Ono što je pokazatelj da smo na pravom putu, jeste činjenica da su predstavnici Evropske unije najavili novi operativni program ‘Razvoj ljudskih resursa’ i to trostruko veće vrijednosti nego dosadašnji. Dosadašnji program bio je vrijednosti 5,8 miliona eura, a naredni će biti vrijedan preko 15 miliona eura”, rekao je Šehović.

On je saopštio da će Ministarstvo prosvjete nastaviti da ulaže maksimalne napore u kreiranje obrazovne politike “koja nije izmještena iz realnosti, već je njen produkt, i u obrazovanje koje neće biti obrazovanja radi, već radi života”.

Navodi se da je Šehović ocijenio velikim korakom naprijed ovogodišnji početak dualnog obrazovanja, odnosno paralelnog učenja i rada kod poslodavca u Crnoj Gori.

Trenutno je u ovaj vid obrazovanja uključeno 17 škola, 12 opština, skoro 300 djece i oko 100 renomiranih poslodavaca.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic, rekao je da poslovni i socijalni partneri treba da budu u značajnoj mjeri uključeni u stručno obrazovanje na svim nivoima i da taj vid edukacije treba da ima jaku praktičnu dimenziju.

Potpredsjednik Privredne komore, Ivan Saveljić rekao je da je, nakon decenije, dualno obrazovanje ponovo zaživjelo u Crnoj Gori i to na pravim osnovama i mnogo ambicioznije.

“Dualno obrazovanje je razvijeno u zemljama čije primjere želimo da slijedimo. Praktična nastava razvija kod učenika pozitivnu orijentaciu prema poslu, što omogućava njegovo bolje pozicioniranje na tršištu”, rekao je Saveljić.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *