vladaa-660x330

U bankarskom sistemu preokrenuti negativni trendovi

U bankarskom sistemu negativni trendovi preokrenuti su u pozitivne, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić, istakavši značajan pad nivoa loših kredita, pad kamatnih stopa, kao i blagi rast kreditne aktivnosti.

Danas je, u okviru redovnih konsultacija sa zemljom članicom po članu IV Statuta MMF-a, održan zajednički sastanak delegacije CBCG, Ministarstva finansija i misije MMF-a, koju su predvodili Žugić, ministar finansija Darko Radunović i šef misije MMF-a Martin Petri.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz CBCG, razmatrani stavovi po pitanju perspektiva o fiskalnim i širim ekonomskim izazovima.

„Žugić je istakao da su u bankarskom sistemu preokrenuti negativni trendovi u pozitivne i istakao značajan pad nivoa loših kredita, pad kamatnih stopa, kao i blagi rast kreditne aktivnosti. Istakao je da se očekuje nastavak ovih trendova koji će dati podsticaj ekonomskom rastu i razvoju“, kaže se u saopštenju.

On je, dodaje se, istakao da je u pripremi set nove zakonske regulative koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a koji će dodatno ojačati finansijsku stabilnost.

„Na sastanku je postignut visok stepen saglasnosti oko potrebnih mjera fiskalne konsolidacije na relaciji CBCG, Ministarstvo finansija i MMF. Kako se ne bi ugrozila konkurentnost ekonomije i životni standard građana, guverner je istakao da je potrebno naći balans između rigidnih i fleksibilnih mjera fiskalne konsolidacije“, saopšteno je iz CBCG.

Razgovori sa misijom MMF-a, kako se dodaje, biže nastavljeni tokom proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u drugoj polovini aprila, na kojem će učestvovati delegacija CBCG i Ministarstva finansija.

 

Izvor: CdM.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *