Šta je inbound marketing i zašto ga morate početi koristiti

inbound-marketing-web-trgovina1_56ab7106adb3c_300x800rKad kažemo reklame, marketing i oglašavanje – na šta prvo pomislite?

Možda na onu dosadnu reklamu za deterdžent koji pere sam ili šampon za kosu koji će je obnoviti čak i nakon što je spržite kiselinom?!

Najblaže rečeno, puna vam je kapa tih reklama i zapravo, čim vidite ili čujete da počinju, mijenjate TV program ili radio stanicu.

Možda čak odete do prodavnice ili operete suđe. Jer koliko traju – i stignete.

Na veliku žalost oglašivača, potrošači su zasićeni tradicionalnim metodama marketinga i na sve načine ga pokušavaju izbjeći. I to dosta uspješno.

Televiziju i radio gasimo, na kompjuteru uključujemo add-blockere, a za poruke sa jumbo plakata smo skroz “oguglali”.

Tempo života je sve brži i ne želimo da gubimo dragocjeno vrijeme na reklame kojima nas obasipaju.

Način oglašavanja koji smo opisali naziva se outbound marketing i on se bazira na tome da na razne načine kupuje pažnju potrošača. Tehnike koje koristi su TV reklame, pop-up prozori, telemarketing, plakati… To je marketing koji je agresivan, jer prekida potrošača u nekim radnjama (npr. gledanju filma ili slušanju muzike) i nameće mu određenu poruku nadajući se kako će se potrošač zainteresovati.


Kada počnu reklame uzimate daljinski upravljač u ruke? I mi isto.

Inbound marketing je potpuna suprotnost outbound marketingu i koristi druge tehnike i drugačiji pristup potrošaču. Cilj inbound marketinga je da potencijalni kupci sami dođu, odnosno da se njihova naklonost zasluži, a ne da se kupi. Inbound marketing je marketing koji će potrošač možda čak zavoljeti, za razliku od outbound marketinga od kojeg mu se diže kosa na glavi.

Da, dobro ste pročitali. Moguće je zavoljeti marketing, ako će nam taj marketing biti koristan, zabavan i zanimljiv. A to je ono što inbound marketing treba da bude.

Šta je i kako je nastao inbound marketing

Inbound marketing je nastao kao posljedica informacijskog doba i razvoja Interneta. Sjetite se samo kako smo još nedavno (možda prije 10-15 godina) “išli na Internet”, spajali se preko modema i radili slične stvari koje nam se danas čine nevjerovatnim i užasno zastarjelim.

Kao da su iz prošlog vijeka, a i jesu.

Danas nije da “idemo na Internet”, nego smo stalno na Internetu. Kroz pametne telefone i tablete stalno smo konektovani i sve informacije koje nas zanimaju od nas su udaljene dva, maksimalno tri klika.

Velika razlika od situacije prije 10, 15 godina.

Ako nas zanimaju neke cipele, gdje jesti dobru kinesku hranu ili kako naći automehaničara – “guglamo”!


Stalno smo konektovani i sve što nas zanima lako pronađemo

Potrošači se danas više ne moraju oslanjati na plakate i reklame na televiziji (outbound marketing), već o svemu što ih zanima mogu samostalno istraživati na Internetu.

To potrošačima daje mogućnost kupovanja proizvoda i usluga na temelju informacija koje ih zanimaju, a sve više i na temelju iskustava drugih kupaca koje nađu na Internetu.

Zato bi bilo dobro da ga i vi počnete koristiti.

4 razloga zašto morate početi koristi inbound marketing:

1. Učinkovitiji je

Kako smo već i rekli, potrošači su danas zasićeni reklamama, a uz Internet sami imaju pristup svim informacijama koje ih zanimaju. Za takvog informisanog potrošača tradicionalna marketinška strategija nije dovoljna. Informisani potrošač neće kupiti proizvod samo ako mu 10 puta ponovimo da je taj proizvod najbolji.

Možda i hoće, ako mu ponovimo 20 puta, ali razmislite o cijeni i onoj maloj i slatkoj cakici koju zovemo ROI ili “return of investment”.

Hoće li vam se tradicionalno oglašavanje uopšte isplatiti?

Jer i sami znate koliko je skup oglasni prostor.

2. Nudi dvosmjernu komunikaciju

Klasični outbound marketing ne komunicira s potrošačem, već ga samo agresivno i jednosmjerno bombarduje svojim porukama.

U inbound marketingu komunikacija je postala dvosmjerna i marketing je postao dvosmjerni dijalog s potrošačem.

Na taj način stvara se pozitivna slika o brendu i jača se veza s potrošačima.

Posljedica ovog pristupa je zadobijanje povjerenja kupaca zbog čega će se oni lakše odlučiti da kupe proizvod upravo od određenog brenda.


Inbound marketing nudi dvosmjernu komunikaciju

3. Daje dodatnu vrijednost

Inbound marketing fokusira se na to zasluži pažnju potrošača, a ne da je kupi. To prvenstveno radi tako da kreira kvalitetan sadržaj koji odgovara na pitanja potrošača i daje im korisne, zanimljive i vrijedne informacije.

Sadržaj se osmišljava zavisno od ciljne grupe za određenu branšu. Važno je i da se zatim prezentuje kroz kanale koji će publici biti zanimljivi.

4. Ima mjerljive rezultate

I iako to što smo sada napisali nije neka skrivana tajna, ipak smo jako naviknuti na korišćenje tradicionalnih metoda marketinga. Jer ako je djelovalo sve te godine, zašto ne bi i dalje, zar ne?

No, minute, odnosno sekunde na javnoj televiziji sebi mogu priuštiti samo najveći brendovi, a i oglasni prostor u štampanim medijima jako je skup. Osim toga, kako možete biti sigurni da će upravo vaša ciljna grupa vidjeti vaš oglas? Odgovor je – nikako.

I tu inbound marketing opet pobjeđuje. Jer se radi uglavnom o digitalnim i mjerljivim metodama oglašavanja.

Radi se o metodama koje možete testirati i stalno prilagođavati vašoj ciljnoj grupi.

Inbound marketing Outbound marketing
nastoji zaslužiti, a ne kupiti pažnju potrošača  agresivno nameće proizvode ili usluge potrošačima
 dvosmjerna komunikacija  jednosmjerna komunikacija
 marketing daje dodatnu vrijednost  marketing pruža malu do nikakvu dodatnu vrijednost
 ne opterećuje potrošača  marketing rijetko zabavlja ili edukuje
 učinkovitiji je skup
ima mjerljive rezultate nije ga moguće optimizovati za ciljnu grupu

Tehnike inbound marketinga

Inbound marketing je marketinška strategija kojoj je cilj da privuče potrošača, a ne da ga kupi, moli, uvjerava – ili mu se prišunja s leđa.

Najvažnije tehnike kojima se inbound marketari služe su content marketing, proaktivan pristup društvenim mrežama i SEO optimizacija za pretraživače (Search Engine Optimization).

Blogovi, infografike, e-knjige, video, newsletter, SlideShare… Sve to i mnogo više su content marketinški kanali koji se koriste u inbound marketingu.

Kada je taj sadržaj kvalitetno napravljen i iskomuniciran na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u… – on može postati viralan i širiti se sam od sebe.

Kako se vaš sadržaj dijeli, čita ili preuzima s drugih stranica – tako raste i prepoznatljivost vaše stranice u pretraživačima, odnosno poboljšava vam se pozicija na Google-u.

Poziciju naravno možete poboljšavati koristeći SEO metode za optimizaciju stranice.


Bolja pozicija na pretraživaču znači više i prometa i prodaje

Sve ove metode djeluju sinergijski i kao posljedicu imaju povećanje prometa na vašoj stranici i na kraju krajeva i povećanje prodaje.

A to  je i cilj, zar ne?

Izvor: Marker

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *