1

Sinergijom sektora i dijeljenjem infrastrukture do manjih troškova

Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina doprinijeće olakšavanju procedura i podsticanju izgradnje mreža velikih brzina, njenom zajedničkom korišćenju i koordiniranoj gradnji, a samim tim i bržoj digitalizaciji društva, kazala je generalna direktorica za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar Ratka Strugar.

Strugar, koja je učestvovala na panelu „Transpozicija Direktive 2014/61/EU“ u okviru Infofesta, kazala je da je ovo međusektorski zakon koji se tiče sektora energetike i elektronskih komunikacija i da radnu grupu za njegovu izradu čine predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

„U ovom trenutku, Predlog Zakona je u međusektorskoj proceduri usaglašavanja. Posebno je značajno što se radi na njegovom usaglašavanju sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je u skupštinskoj proceduri. Nakon završetka formalnih procedura, organizovaćemo javnu raspravu koja će biti dobra prilika da se svi bliže upoznaju sa tekstom Zakona“, kazala je Strugar.

Predloženim Zakonom o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, između ostalog, propisuju se mjere za: smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina koje se odnose na pristup i zajedničko korišćenje postojeće fizičke infrastrukture, transparentnost podataka u vezi sa postojećom fizičkom infrastrukturom, koordinirano izvođenje građevinskih radova i transparentnost procedura u vezi sa planiranim građevinskim radovima, kao i vršenje nadzora nad ovim Zakonom.

„Ovim Zakonom bi se ostvarili i posebni ciljevi, kao što je smanjenje nepotrebnog dupliranja građevinskih radova, povezanih troškova i uticaja na okolinu, povećanje transparentnosti podataka, povećanje konkurentnosti i kvaliteta usluga na tržištu elektronskih komunikacija, kao i ostvarivanje digitalizacije javnog sektora, uz smanjenje troškova za javnu upravu i pružanje efektnijih digitalnih usluga građanima“, kazala je Strugar.

Predstavljajući transpozicioniu direktrivu EU 2014/61/EU, predstavnica Svjetske banke, specijalista za infrastrukturu Kristin Šepard Vermulen kazala je da su glavni razlog za uvođenje  ove veoma kompleksne direktive visoki troškovi izgradnje komunikacionih mreža.

 „Čak 80% troškova izgradnje su građevinski radovi. Ako odlučite da koristite postojeću infrastrukturu, onda je primjena jeftinija. Dakle, najbolji način da smanjite troškove je, pored korišćenja postojeće infrastrukture, sinergija različitih sektora, što znači dijeljenje infrastrukture između energetskih i telekomunikacionih operatora“, kazala je Šepard Vermulen.

Ona je pozdravila napore Crne Gore kada je u pitanju izrada ovog Zakona, posebno imajući u vidu njegovu složenost i činjenicu da postoji nekoliko zemalja Evropske unije koja ga još nisu implementirale.

Predstavnik Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Vitomir Dragaš kazao je da Zakon o smanjenju troškova broadband mreža predstavlja dopunu postojećih zakonskih rješenja koja se odnose na izgradnju elektronskih komunikacionih mreža.

„Određeni dio obaveza koji je propisan Direktivom 2014/61/EU već se primjenjuje u Crnoj Gori. Očekujemo da će javni elektronski komunikacioni operatori i tzv. mrežni operatori naći komercijalni interes za međusobnu saradnju u dijelu zajedničkog korišćenja izgrađene elektronske komunikacione infrastrukture i koordinirane izgradnje, a da će Zakon poslužiti samo kao pravni okvir koji će pomoći operatorima da realizuju svoje intererse“, kazao je Dragaš.

Današnji panel, koji je organizovalo Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Svjetskom bankom, moderirao je prof. dr Igor Radusinović sa Univerziteta Crne Gore, a prisustvovali su brojni predstavnici energetksih i elektronskih operatora.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *