penzioneri-600x330

Sindikati: Dodatno se pooštravaju uslovi za penzionisanje

Predloženim Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) dodatno se pooštravaju uslovi za sticanje prava na penziju, smatraju u Uniji slobodnih sindikata (USSCG) i Savezu sindikata (SSCG).

„Posljedice ‘reformske’ politike izmjena penzionog sistema prijete da obesmisle postojanje Fonda PIO, koji bi morao da ima za cilj da se osobama koje steknu pravo na penziju omogući dostojanstven život u trećoj dobi, kada su oni oslonjeni na penziju kao najčešće jedini izvor egzistencije“, navodi se u zajedničkom saopštenju USSCG i SSCG.

Oni su naveli da se Zakon o PIO, koji je usvojen 2003. godine, 16-i put mijenja i da se na taj način drastično pooštravaju uslovi sticanja prava na penziju i obara njena visina.

Iz sindikata su kazali da su se njihovi predstavnici u radnoj grupi za izradu Nacrta izmjena i dopuna Zakona PIO izjasnili protiv predloženih rješenja, podnoseći istovremeno zajednički prijedlog izmjena i dopuna Zakona, koji nije prihvaćen.

Oni su najavili pokretanje opsežne kampanje kako bi se izdejstvovalo usvajanje izmjena i dopuna koje su predložile USSCG i SSCG, imajući u vidu da je posrijedi sistemski zakon od presudnog životnog značaja za aktuelne i buduće penzionere.

Iz sindikata su najavili da će zajednički prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kao i strategiju za njihovu realizaciju, predstaviti naredne sedmice na konferenciji za novinare.

Oni su dodali i da će insistirati na prolongiranju trajanja javne rasprave, s obzirom na to da će biti organizovana tokom avgusta, u vrijeme godišnjih odmora, i da će trajati do 6. septembra.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *