zeljezara-zenica-vsazka-srotu-do-konvertoru-2571-1000x555

Sindikat Željezare Tosčelik neće dozvoliti otpuštanje radnika

Sindikat Željezare Tosčelik neće dozvoliti otpuštanje radnika, koje je najavila uprava fabrike. Uprava Željezare Tosčelik novom sistematizacijom, kako je saopšteno, predviđa otpuštanje 17 stalno zaposlenih radnika, od kojih su većina inženjeri, uz predviđeni novčani iznos.

Visina tog iznosa zavisi od odluke radnika da li će sporazumno ili kao tehnološki višak napustiti Željezaru. Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Pero Kadović, kazao je da nova sistematizacija nije donijela ništa novo zaposlenima i naveo da je uprava takav potez obrazložila lošom poslovnom situacijom.

„Uprava svake godine proglašava gubitke, a suština je izgleda da ne znaju da rade svoj posao, jer drugog objašnjenja nema“, rekao je Kadović u ime Sindikata i radnika, ispred upravne zgrade Željezare Tosčelik.

On je naveo da je uprava obavila razgovore sa radnicima koje namjerava da otpusti.

„Ponudili su im mizerne otpremnine od tri do pet hiljada EUR, a svi su imali rješenja na neodređeno“, kazao je Kadović.

On je dodao da Sindikat neće prihvatiti takvu odluku ni pod kojim uslovima.

„Zbor radnika zakazali smo za sjutra u 13 sati i smatramo da je ovo samo uvod da se uprava iz Željezare riješi svih zaposlenih“, saopštio je Kadović.

On je naveo da su takav sindikalni stav saopštili poslovodstvu fabrike.

Na pitanje koji je bio kriterijum za proglašenje zaposlenih tehnološkim viškom, Kadović je odgovorio da mu nije poznato. Sindikat, prema njegovim riječima, nije bio uključen u posao oko tehnološkog viška.

U Željezari je stalno zaposleno 207 radnika i 100 na određeno vrijeme, a jedini inženjer metalurgije u Željezari proglašen je tehnološkim viškom.

Jedna od zaposlenih, koja je proglašena tehnološkim viškom, Desa Bogdanović, kazala je da je 35 godina u Željezari i Tosčeliku i jedina obavlja poslove referenta za obračun zarada.

Ona je rekla da joj je uprava ponudila oko 4,35 hiljada EUR za sporazumni raskid radnog odnosa ili 720 EUR na ime tehnološkog viška.

„To neću prihvatiti ni po koju cijenu. Obećavali su da će uposliti 550 radnika, a sada nas je 207 i počeli su da otpuštaju“, navela je Bogdanović i dodala da svi imaju više od 50 godina i da su kreditno zaduženi.

Ona je saopštila da im je uprava ostavila rok od pet dana, odnosno do petka da se izjasne.

Radnik Čeličane, Peđa Uljarević, rekao je da će podržati kolege i dodao da im uprava zaradu nije povećala četiri godine, kao i da nije ispoštovala ni ranije obećano povećanje od 30 EUR.

Nikšićku Željezaru je u junu 2012. godine iz stečaja preuzela turska kompanija Tosjali, u okviru koje posluje Tosčelik.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *