simovic

Simović: Svih 31,5 miliona eura mora biti iskorišćeno

Svih 31,5 miliona eura opredijeljenih Agrobudžetom za ovu godinu mora naći put do krajnjih korisnika, uz poštovanje kriterijuma i procedura, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Ministarstvo je objavilo 23 javna poziva za podršku.

– Interesovanje za javne pozive je veliko i očekivano. Ohrabren sam reakcijama poljoprivrednih proizvođača i njihovim odgovorom na mogućnosti koje pruža Agrobudžet. Novine u ovogodišnjem Agrobudžetu su brojne. One su kreirane na bazi novih izazova, iskustava i balans su između potreba poljoprivrednika i zahtjeva pristupanja EU, mislim da smo pronašli dobru mjeru u kreiranju podrške -kazao je Simović u intervjuu Pobjedi.

POBJEDA: Agrobudžet za ovu godinu je 40 odsto veći nego lani. Poljoprivrednicima je na raspolaganju 31,5 miliona eura, a dosta je i novina u konceptu mjera podrške. Da li su novine usklađene sa potrebama pristupanja crnogorske poljoprivrede EU i koliko će ići na ruku našim poljoprivrednicima?

SIMOVIĆ: Agrobudžet uvijek, pa i ove godine izaziva pažnju javnosti, posebno kod poljoprivrednih proizvođača i privrednih subjekata iz ove oblasti. Agrobudžet analiziraju i komentarišu zainteresovani predstavnici i struke i nauke, a daju se i osvrti sa pojedinih političkih adresa. I sve to skupa ima svoju vrijednost, posebno kada se sugestije, prijedlozi novih mjera ili korekcije postojećih dostave u fazi njegove pripreme. Upravo zbog toga smo uputili blagovremeni poziv za davanje tih sugestija, pokazujući punu otvorenost u ovom zahtjevnom procesu prema poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, njihovim udruženjima, stručnim službama i naučnim institucijama, udruženjima poslodavaca. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovogodišnji Agrobudžet u značajnom stepenu izraz naših zajedničkih opredjeljenja, definisanih u zadatom finansijskom okviru. Znam da potrebe našeg poljoprivrednog sektora, potreba povećanja obima proizvodnje i njene konkurentnosti, osvajanja novih zahtjevnih standarda iziskuju značajna i veća sredstva. U ovoj godini imamo i značajno povećanje od 40 odsto i siguran sam da ćemo sa takvim trendom nastaviti, kao rezultat povećanog izdvajanja iz nacionalnog budžeta i posebno sve većeg korišćenja, već opredijeljenih sredstava iz evropskih pretpristupnih fondova. Mislim da to treba da bude ključna tema svih zainteresovanih i dobronamjernih.  Cjelokupan iznos opredijeljenih sredstava mora naći put do krajnjih korisnika, uz poštovanje definisanih kriterijuma i procedura. Novine u ovogodišnjem Agrobudžetu su brojne. One su kreirane na bazi novih izazova, iskustava i balans su između potreba poljoprivrednika i zahtjeva pristupanja EU, mislim da smo pronašli dobru mjeru u kreiranju podrške.

POBJEDA: U toku su i IPARD lajk projekti finansirani iz EU fondova. Procedure za dobijanje tih sredstava su zahtjevnije. Da li crnogorski proizvođači imaju dovoljno kapaciteta da povuku sva raspoloživa sredstva, koja samo za budući IPARD iznose 39 miliona eura? 

SIMOVIĆ: Najvažnija činjenica je da Crna Gora zbog integracionih iskoraka ima na raspolaganju sve izdašnije evropske pretpristupne fondove. Pitanje kapaciteta za korišćenje tih sredstava se svakako odnosi na poljoprivredne proizvođače, ali vrlo je važno da se unaprijedi komunikacija i razumijevanje između nadležnih službi i poljoprivrednih proizvođača u procesu pripreme aplikacija, administrativne i terenske kontrole podnijetih zahtjeva. Za taj proces je potrebna dodatna edukacija stručnih službi, veća otvorenost i uklanjanje uočenih slučajeva administrativnog i birokratskog pristupa. I sve to ne na uštrb bilo koje definisane procedure, već naprotiv, u korist efikasnog i striktnog poštovanja pravila i evropskih standarda.

Izvor: Pobjeda

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *