sekulic

Sekulić: Uskoro berza struje u Podgorici

Formiranje berze električne energije u Crnoj Gori je korak ka slobodnom veleprodajnom tržištu struje, koje obezbjeđuje transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješuje konkurenciju, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić za Pobjedu.

Ona je kazala da je naše tržište električne energije malo, pa se puna likvidnost berze očekuje u povezivanju sa regionalnim tržištima.

– Postojanje većeg broja učesnika dovodi do formiranja tržišnih cijena – kazala je Sekulić i naglasila da je berza jedan od instrumenata kojim se sprečava monopol u trgovini električnom energijom, odnosno predstavlja preduslov za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u zemlji. Istakla je da iskustvo zemalja u regionu pokazuje da je optimalno rješenje povezivanje više berzi, kako zbog trgovine, tako i zbog ulaska kompanija u vlasnički udio berze.

– Koncept je zasnovan na formiranju regionalne berze kroz osnivanje nacionalnih berzi. Zbog toga postoji ideja u okviru Energetske zajednice da se formira integrisano regionalno tržište, na kojem bi bile manje oscilacije cijena i znatno veća ponuda i potražnja – tvrdi Sekulić.

Ona je navela da su EPCG, COTEE i CGES, kao osnivači, već preduzeli određene aktivnosti za odobravanje ugovora o osnivanju, donošenje statuta, uplatu osnivačkog kapitala i izbor predstavnika u odboru direktora berze.

Izvor: Portal Analitika

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *