rublja-610x330

Rublja smijenila tursku liru i preuzela status najrizičnije valute

Turska lira više nije najrizičnija valuta, već je ta neželjena titula pripala ruskoj rublji.

Prema pisanju Bloomberga, po prvi put od maja ove godine tromjesečni rizik promjene krusa, odnosno premija koja se plaća na prodajne derivatske ugovore lire prema dolaru u odnosu na kupovne, pao je ispod onog za rublju.

Rizik promjene kursa za liru pao je na 3,8 postotna poena, dok je u avgustu, na vrhuncu turske valutne krize iznosio 12 poena. Taj pod je ubrzan nakon što je turska centralna banka u septembru podigla referentne kamatne stope na 24 posto. Još veći interes investitora za liru uslijedio nakon odluke SAD-a o ukidanju nekih sankcija, a koja je uslijedila kada je Ankara ovog mjeseca pristala osloboditi američkog pastora Andrewa Brunsona.

U međuvremenu, rublja je pod sve većim pritiskom zbog pada cijene nafte i ulagači se brinu da bi SAD mogao zaoštriti sankcije prema Rusiji. Rizik promjene kursa rublje snažno je skočio u ponedjeljak nakon incidenta s ukrajinskim ratnim brodovima u Azovskom moru, najviše od početka oktobra. Samo u ponedjeljak rublja je u odnosu na dolar izgubila 1,7 posto vrijednosti. Ako se pritisak nastavi, smatraju analitičari iz Credit Suisse Group AG-a, postoji mogućnost da će Ministarstvo finansija u srijedu otkazati aukciju obveznica. Drugi smatraju da bi rasprodaja ruske valute ipak mogla biti kratkotrajna ako napetosti ne eskaliraju.

– Realno je pretpostaviti da će Rusija sada koristiti istu taktiku kao i u slučaju krize s Krimom, da će pokušati podići tenzije s Ukrajinom kako bi skrenula pažnju s domaćih problema, navodi Piotr Matys, analitičar nizozemske Rabobank u svom izvještaju koje prenosi Bloomberg. No, ponovno izbijanje na površinu geopolitičkog rizika, u kombinaciji s padom cijene nafte, smatra Matys, “imaju negativan uticaj na rublju”.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *