23722426_1833678896661822_5497292583653585278_n

Regulacija ušća Bojane skupa, ali se mora uraditi

Problem regulacije toka rijeke Bojane traje decenijama, a za njegovo rješavanje potreban je akcioni plan, ali i bolja koordinacija među institucijama, ocijenjeno je na konsultativnom saslušanju u Skupštini.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koja je održana juče, dogovoreno je da se jednom kvartalno održavaju konsultativna saslušanja i širi krug ljudi i institucija koji mogu doprinijeti rješavanju tog problema.

“Plovnost Bojanom predstavlja decenijski problem koji je rezultat većeg broja prirodnih faktora. Ovaj problem utiče i na pomjeranje granica između Crne Gore i Albanije, gubitak dužine određenih plaža”, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, dodajući da je objavljen tender za izbor izvođača radova, te da su radnici već na terenu sa potrebnom mehanizacijom.

Prema riječima poslanika Gencija Nimanbegua, Vlada bi u narednoj godini trebalo da preduzme više aktivnosti kako bi se ovo pitanje aktueliziralo.

On je kazao da regulacije toka rijeke Bojane možda zahtijeva puno novca, ali da se mora shvatiti da je to plovni put.

“Na samoj Bojani ima stotine plovila kojima je to jedina sigurna luka. Ribari i oni koji se bave turizmom imaju svakodnevnu potrebu da izlaze na more i da se tu vežu. Produbljivanje ušća i signalizacija bi značilo sigurnost za njih. To su skupi poduhvati, ali se to mora uraditi”, istakao je Nimanbegu.

Prema riječima generalnog direktora Direktorata za pomorski saobraćaj Vladana Radonjića, neophodno je definisati plovni put da bi se znalo koja vrsta plovila može da saobraća Bojanom.

“Ministarstvo saobraćaja je poslalo dopis o aktivnostima koje treba preduzeti kako bi se definisao taj plovni put. Planirali smo da sredinom sljedeće godine kroz Ipa fondove obezbijedimo 100.000 eura za izradu elaborata i premjer dubina”, naveo je Radonjić.

Potpredsjednik Opštine Ulcinj Vaso Radović je kazao da je ovaj problem kulminirao 2010. godine, kada se tok rijeke Bojane mogao prepješačiti.

“Tada smo odradili vađenje debla. Omogućen je protok i to je trajalo sve do ovog ljeta. Godina je hidrološki bila negativna. Pijesak koji se vadi treba analizirati, možda nije dobar pristup da se taj pijesak otuđi, trebalo bi ga vratiti”, ukazao je Radović.

Poslanik Mićo Orlandić (SDP) smatra da je problem regulacije toka rijeke Bojane političko, ekonomsko i kulturološko pitanje, kao i da se ne može riješiti bez koordinacije sa Albanijom.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *