1200px-budva_1-1000x555

Regionalna konferencija o ekonomiji u Budvi

Privredna komora Crne Gore PKCG, u saradnji sa Ministarstvom nauke, organizuje sedmu regionalnu Konferenciju o ekonomiji – Montenegro 2017, koja će se održati 2. i 3. novembra u budvanskom hotelu Splendid, a na kojoj će učestvovati oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti sa Balkana i šire.

Iz PKCG je saopšteno da će na skupu, čija je tema Izazovi na putu ka Evropskoj uniji (EU) biti potencirana neraskidiva veza privrede i nauke, pa će ugledni naučnici porijeklom sa crnogorskog prostora, koji su se potvrdili u inostranstvu, radeći u najprestižnijim institutima, univerzitetima i kompanijama, pružiti poseban doprinos kvalitetu debate.

Skup će, kako je najavljeno, otvoriti predsjednik PKCG Velimir Mijušković i premijer Duško Marković, a na prvom panelu govoriće se o Regionu nakon četiri godine Berlinskog procesa.

Viđenje njegovih dostignuća i budućih očekivanja, kako je predviđeno, daće čelnici izvršne vlasti sa Zapadnog Balkana, predsjednici Vlada Crne Gore i Makedonije, Duško Marković i Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić. U najavi je učešće predsjednika Vlade Albanije, Edi Rame.

Potpredsjednik EBRD, Pierre Heilbronn, predstaviće planove za predstojeći Samit u Londonu u okviru Berlinskog procesa. Moderator panela je, generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju, Goran Svilanović, a očekuje se i dolazak specijalnog izaslanika za Balkan premijerke Velike Britanije, Tereze Mej, s obzirom da je ta zemlja domaćin Samita 2018.

”Nauka kao pokretač ekonomskog razvoja je panel koji će kroz izlaganja resornih ministara odgovoriti na pitanje koji je najadekvatniji put za njeno povezivanje sa privredom, bez čega nema inovacija, ni progresa. Te spone su u svakoj od zemalja Regiona značajno oslabljene i vrijeme je da se ojačaju kroz savremen pristup”, saopšteno je iz PKCG.

O toj temi govoriće ministarka nauke Crne Gore, Sanja Damjanović, ministar za preduzetništvo i inovacije Kosova, Besim Beqaj, ministarka za obrazovanje i nauku Makedonije, Renata Treneska Deskoska, zamjenik ministra obrazovanja, sporta i mladih Albanije, kao i predstavnik Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Moderator je profesorka Gordana Đurović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U saopštenju se navodi da će ”savremeni filozofi i istoričari tokom panela, kojim završava prvi dan Konferencije, dati viđenje razvoja Regiona i tako učiniti jasnijim niz faktora koji utiču na proces integracija i ukupnog napretka”, a učestvovaće hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina, njegove kolege iz Srbije i Crne Gore Milivoj Bešlin i Živko Andrijašević i filozof iz Bosne i Hercegovine, Esad Bajtal, a moderator će biti novinar Darko Šuković.

”Odgovore na pitanja da li je bitisanje na prostorima koji su vječito mjesto ukrštanja Istoka i Zapada, odnosno njihovih interesa, prednost ili nedostatak našeg daljeg razvoja na početku drugog dana Konferencije daće oni koji su dobrano učestvovali u političkom životu bivše Jugoslavije i zemalja od nje nastalih. Njihovi pogledi, temeljeni na bogatom političkom iskustvu, učiniće da se bolje razumiju kretanja u bližoj i daljoj budućnosti. Diskutovaće bivši crnogorski premijer, Milo Đukanović, nekadašnji predsjednik Republike Slovenije, Milan Kučan, i bivši diplomata i političar, Budimir Lončar”, navodi se u saopštenju i dodaje da će moderator biti novinar Boro Krivokapić.

Programom Konferencije predviđena su i dva panela tokom kojih će se dati prostor ”prvenstveno predstavnicima dijaspore u namjeri da predstave kako se u naprednim svjetskim društvima i ekonomijama ostvaruju najveći benefiti kroz međuzavisnost konkurentnosti i inovacija, te koji su najoportuniji modeli saradnje akademske i biznis zajednice”. Biće riječi i o ulozi dijaspore u podršci ekonomijama Regiona u procesima EU integracija i globalizacije.

Na panelu Konkurentnost i inovacije govoriće crnogorske ministarke nauke i ekonomije, Sanja Damjanović i Dragica Sekulić, profesor Univerziteta u Beogradu Velimir Radmilović i naučnici iz dijaspore, Dušan Petranović i Adisa Lehmann. Moderator je savjetnica predsjednika Vlade Crne Gore, Nina Vujošević.

Učesnici panela Perspektive i modeli saradnje akademske i biznis zajednice sa dijasporom u svjetlu EU integracija i globalizacije su generalni direktor za naučnoistraživačku djelatnost Ministarstva nauke Crne Gore, Darko Petrušić, direktor Uprave za dijasporu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, Predrag Mitrović i naučnici Sergej Đuranović, Alenka Hodžić i Srđan Redžepagić. Moderator je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore,
Nikola Milović.

Iz PKCG saopšteno je da će zaključke konferencije predstaviti profesor dr Saša Popović, predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *