1-16-1000x555

Radunović: Sezona u znaku uspješnog suzbijanja sive ekonomije

Protekla turistička sezona bila je veoma uspješna ne samo sa aspekta rekordne posjećenosti turista i povećanja broja noćenja i prometa, već i sa aspekta povećanja prihoda uslovljenog pojačanim aktivnostima svih inspekcijskih službi na suzbijanju neformalnog tržišta, konstatovano je na drugoj sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsjedavao ministar finansija Darko Radunović.

 “Koordinacija nadležnih organa je u proteklom periodu značajno osnažena, omogućena je kvalitetnija umreženost baza podataka inspekcijskih službi, što je rezultiralo pravovremenom i efikasnom reakcijom inspektora na terenu”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Sprovođenje mjera pojačane kontrole i snimanja prometa, te zatvaranja objekata kod kojih je evidentirana nepravilnost, i izdavanja prekršajnih naloga, kako kažu, doprinjelo je boljom naplatom prihoda u svim segmentima.

“Kao zona koja je najviše pogođena sivom ekonomijom identifikovana je oblast tržišta rada, odnosno neregistrovanje zaposlenih lica, kao i neevidentiranje prometa, što ukazuje da je rad Komisije u narednom periodu potrebno, pored snaženja operativnih kapaciteta, usmjeriti i ka preispitivanju legislativnog okvira kojim je ova problematika definisana”, kažu iz Ministarstva finansija.

 Takođe, u cilju povećanja efikasnosti u procesuiranju subjekata koji posluju u sivoj zoni, dogovoreno je da se Komisija obrati Vladi Crne Gore sa zahtjevom za uključivanje i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u rad tog tijela.
Izvor: CdM
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *