lightbulbs-primary

Proizvodnja halogenih sijalica zabranjena od 1. septembra

Evropska direktiva prema kojoj prestaju da se proizvode halogene sijalice, a zamjenjuje ih LED rasvjeta, stupila je na snagu početkom septembra.

Direktiva je trebalo da bude uvedena još prije dvije godine, ali zbog visoke cijene LED rasvjete to je odloženo. Trgovci će halogenu rasvjetu moći da prodaju do isteka zaliha.

Evropska unija ranije je zabranila sijalice sa žarnom niti, a sad su na red došle i halogene sijalice. LED rasvjeta po mnogim stručnjacima je bolja od halogene.

Iako halogene lampe traju znatno duže od tradicionalnih volfram sijalica, LED sijalice traju i do 50.000 sati. Tipična halogena sijalica ima vijek trajanja oko 2.000 do 8.000 sati, a za LED se može očekivati da će trajati između 30.000 – 50.000 sati.

Moderna LED sijalica efikasnija je od halogene i tako što joj je potrebno manje energije za pokretanje. LED sijalica svoju višu cijenu naspram halogene opravdava smanjenjem troškova energije tokom vijeka trajanja. LED sijalice su sigurnije, jer ne generišu mnogo toplote, a takođe su i izdržljivije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *