cigarete_2016-1000x555

Prodaja cigareta smanjena za pola

Ostvareni prihodi od akciza na duvanske proizvode do 30. aprila iznose 11,1 milion eura i u odnosu na prethodnu godinu manji su zg. 25,6 odsto ili 3,8 miliona eura.Takođe, prema podacima Agencije za duvan, za četiri mjeseca ove godine prodata je 131,51 tona cigareta, dok je za isti period prošle godine prsdato 264,59 tona. To je navedeno u odgovoru ministra finansija Darka Radunovića na poslaničko pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića u vezi sa prihodima od duvanskih proizvoda.

Damjanovićaje zanimalo koliko iznose otkupni prihodi od prodaje cigareta od januara do 30. aprila, koliko je prodato cigareta sa akciznim markicama na malo, a koliko je cigareta plasirano bez akcizne markice na takozvanom sivom nelegalnom tržištu i koje mjere preduzimaju u Vladi, odnosno Ministarstvu finansija za suzbijanje šverca cigareta.

“Ministarstvo finansija ne raspolaže podacima o količini plasiranih duvanskih proizvoda bez akpiznih markica, na tzv. sivom tržištu, dok anaiizu ostvarenih prihoda od akciza na cigarete Ministarstvo finansija prati kroz količinu poručenih akciznih markica koju kod Uprave carina poručuju akcizni obveznici. Vlada je formirala Komisiju za suzbijanje sive ekonomije, gdje se kroz interesorne i koordinisane aktivnosti nadležnih državnih organa sprovode mjere usmjerene na suzbijanje sive ekonomije, a kroz zakonske mehanizme sprovode se mjere jačanja fiskalne discipline, eliminisanje sivog tržišta i nelojalne konkurencije kao i podizanje svijesti o značaju legalnog poslovanja”,  piše u odgovoru Radunovića.

O ovom pitanju će njih dvojica danas raspravljati na sjednici posvećenoj poslaničkim pitanjima, dok je juče Damjanovića zanimalo kakvi su rezultati primjene Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja od stupanja na snagu polovinom 2013. godine do danas.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *