getimage

Pripremljeni pravilnici za uvođenje zahtjeva za eko dizajn

Ministarstvo ekonomije je u prethodnom periodu pripremilo nacrte propisa za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a njihovo donošenje predviđeno je u toku maja mjeseca.

Radi se o Pravilnicima za uvođenje zahtjeva za eko dizajn za neusmjerene sijalice za domaćinstva, fluorescentne izvore svjetlosti bez integrisanih prigušnica, izvore svjetlosti sa električnim pražnjenjem visokog intenziteta i prigušnice i svjetiljke za njihov rad, kao i za električne motore. Za naredni period planirano je donošenje propisa za eko dizajn za još 15 grupa proizvoda.

Nakon što budu doneseni, Pravilnici za prve dvije navedene grupe proizvoda primjenjivaće se od 1. jula 2018. godine, dok će se sa primjenom Pravilnika koji se odnosni na električne motore početi 1. januara 2018. godine. Tehnički zahtjevi eko dizajna za sve tri pomenute grupe proizvoda primjenjivaće se po fazama.

Pripremljenim propisima za eko dizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija kao što su npr. klasične sijalice sa žarnom niti, manje efikasni motori i dr. pa je važno uključenje privrede i drugih stručnih organizacija u proces izrade ove regulative.

U tom pravcu Ministarstvo ekonomije je već, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, organizovalo proces konsultacija sa relevantnim subjektima.

Ministarstvo ekonomije je, shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije, odgovorno za donošenje propisa kojim se uređuju zahtjevi za eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao i označavanje energetske efikasnosti. Cilj je da se, shodno praksi u EU, i u Crnoj Gori uredi stavljanje na tržište proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Izvor: PR Služba Ministarstva ekonomije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *