zakon-o-regularizaciji

Primjena Zakona o regularizaciji neformalnih objekata odgođena za pet mjeseci

Primjena Zakona o regularizaciji neformalnih objekata odgođena je za pet mjeseci, na osnovu izmjena Zakona, koje su danas usvojili poslanici crnogorskog parlamenta.

Zakon o regularizaciji neformalnih objekata stupio je na snagu avgusta prošle godine, a bilo je predviđeno da se primjenjuje od 1. marta.

Pošto nije urađena evidencija nelegalnih objekata, primjena Zakona je odgođena do 31. jula.

Izmjene Zakona o regularizaciji neformalnih objekata podržali su 42 poslanika.

U cilju pripreme realizacije ovog značajnog projekta neophodno je, kako se navodi u obrazloženju Vlade, sprovesti tender za izradu orto foto snimka koji predstavlja osnovu za uspostavljanje baze podataka neformalnlh objekata.

„Izrada evidencije predstavlja uslov za pravilnu primjenu Zakona, jer je predviđeno da se primjenjuje na one neformalne objekte koji se mogu identifikovati na orto foto snimku. Propisano je da će na osnovu baze podataka biti izvršena identifikacija objekata koji nijesu ušli u proces legalizacije i na njih će biti primijenjene zakonske mjere“, navodi se u zakonskom obrazloženju.

Prema Zakonu o državnom premjeru i katastru izrada orto foto snimka je obaveza Uprave za nekretnine, ali u njihovom budžetu nijesu bila planirana sredstva za ovu namjenu.

„U cilju obezbjeđivanja orto foto snimka, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u prethodnom periodu raspisalo četiri javna poziva -tendera za izbor najpovoljnijeg ponudača, ali su svi bili neuspješni“, navode iz tog resora.

Ministarstvo je ocijenilo da nijesu ispunjene pretpostavke, pa je predložilo da se primjena Zakona odgodi do 31. jula, do kada će biti raspisan tender za izradu orto foto snimka.

Planirana je, kako se ističe, izrada kosog orto foto snimka koji daje mogućnost mjerenja dužine i visine objekta i na osnovu njih i površine objekata, kao i sagledavanja izgleda fasada i spratnosti objekata, što omogućava sagledavanje prekoračenja objekata.

 

Izvor: CdM.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *