info-tabla

Postavljene info table za projekat „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“

Postavljanjem dvije info table u Njegoševoj ulici, između hotela Onogošt i zgrade SO Nikšić i na Trgu Save Kovačevića zaključen je projekat „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ koji su Rubik d.o.o. i Portal Onogošt realizovali u saradnji sa Ministarstvom kulture i lokalnom samoupravom.

“Želja nam je bila da ovim projektom učinimo grad turistički atraktivnim i iz ugla njegovih kulturnih vrijednosti. Sprovodeći aktivnosti u tom pravcu u saradnji sa resornim ministarstvom mapirali smo i fotodokumentovali 12  kulturnih spomenika od kojih većina ima status zaštićenog kulturnog dobra”, navodi se u saopštenju.

Štampanjem flajera i izradom dvije trajne info table istakli su kratke podatke o udaljenosti kulturnog spomenika, kratku istorijsku informaciju sa QR kodovima, koji predstavlaju lokacije na Google mapi,  i samim tim pružili priliku posjetiocima da biraju šta će i kada da posjete. Kako objašnjavaju, ovakve table ranije nijesu postojale u Nikšiću.

Ciljne grupe su posjetioci, turisti, ali i učenička populacija, koja osim što u knjigama uči o pomenutim kulturnim spomenicima, takođe treba i da ih obiđe. U skladu sa tim, oni su sa učenicima sedmog razreda OŠ „Milija Nikčević“ i OŠ „Luka Simonović“ obišli Crvenu stijenu, arheološko nalazište u Riječanima i Most na Moštanici.

Kulturni spomenici obuhvaćeni projektom su Crvena stijena, arheološko nalazište Riječani, Most na Moštanici, Tvrđava Onogošt, Carev Most, stećci, Most na Duklu, Dvorac Kralja Nikole, Crkva Sv. Vasilija Ostroškog, džamija, katolička crkva, Trg Slobode.

Vrijednost projekta je 3.400 eura.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *