large_5xvyzv5aos5epeeavq5_tknpxhsi_ijvq9dgb0x71xi

Pogledajte vjetroturbinu koja izgleda kao drvo

Postoje dva ključna problema sa vjetroturbinama: to su velike, nametljive strukture i ne funkcionišu na laganom povjetarcu.

A šta ako bi turbina izgledala kao drvo i radila na laganom vjetru?

U decembru 2015. godine u Parizu, dok su svjetski lideri diskutovali o istorijskom COP21 aktu o klimatskim promjenama, par ulica dalje kreirana su dva prototipa vjetrenjača u obliku drveta, ili “arbres  à vent”, koji su tiho generisali čistu energiju iz nježnog gradskog vjetra.

wqde02i0r9ab8gpj1pgxejesbkcqlobkvnyhagnf-1o

Moć plastike

Dizajnirano i napravljeno od strane francuske kompanije New Wind, ovo “drveće” ima plastične listove koji se tiho okreću na povjetarcu, bez obzira iz kog pravca duvao.

Dok veće gradske turbine mogu raditi samo pri brzinama vjetra od preko 35 kilometara na čas, listovi čuvaju energiju od vjetra brzine manje od 8 kilometara na čas.

Zelena energija

Drveće je visoko preko 9 metara i široko 7 metara, sa ukupno 54 list-turbine koje mogu da sakupe do 5.4 kilovata energije odjednom i do 2400 kWh godišnje. New Wind procjenjuje da drveće može da pokrije polovinu godišnjih potreba za energijom u prosječnom francuskom domaćinstvu, ili da potkrijepi jednu malu kancelariju.

Značajna prednost upotrebe energije vjetra u odnosu na solarnu energiju je prostor. Solarni niz veličine 5.4 kWh zauzeo bi oko 131 kvadratni metar krova, dok bi zakrivljene grane ovog drveća mogle da se zakače za bilo koji balkon ili krov.

Izvor: www.weforum.org

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *