Počinje realizacija projekta „Zajedno za budućnost Župe“

Nevladina organizacija „Župa u srcu“ predstavila je projekat „Zajedno za budućnost Župe“, u okviru kojeg će biti organizovan veći broj aktivnosti, sa ciljem uspostavljanja bolje saradnje svih aktera u zajednici.

Javnost je sa projektom i predviđenim aktivnostima upoznao predstavnik NVO „Župa u srcu“ Jovo Radulović, koji je istakao da će do toga doći kroz formiranje i rad Savjeta za održivi razvoj Župe, ali i kroz ostale aktivnosti.

„To su objavljivanje biltena kojim će se prenijeti informacije o projektnim aktivnostima i primjerima dobre prakse, predavanja na temu zajedništva i prezentacije primjera dobre prakse za predstavnike organizacija, ustanova i mladih u Župi, organizovanje konkursa za najbolji literarni i likovni rad na temu ”Zajedno za budućnost Župe”, organizovanje stručne tribine na temu budućeg korišćenja potencijala Župe, publikovanje kratkometražnog dokumentarnog filma ”Zajedno za budućnost Župe”, organizovanje izložbe fotografija i zajedničke akcije ”Svi po knjigu za našu biblioteku“, naveo je Radulović na konferenciji za medije koja je danas održana u Domu Carine, u Župi Nikšićkoj.

Prema njegovim riječima, biće organizovan i rok koncert kako bi se promovisalo zajedništvo među mladima Župe.

„Projektom će biti i izrađen i promotivni materijal koji će na pravi način promovisati Župu kao primjer zajedništva u cilju njenog razvoja“, dodao je on.

Sve ove aktivnosti na dugi rok, smatra Radulović, dovešće do održivog razvoja Župe kao krajnjeg opšteg cilja, ali i specifičnih ciljeva projekta kao što su uspostavljena zajednička saradnja faktora razvoja u ostvarivanju održivog razvoja Župe i poboljšanje nivoa znanja zajednice o načinima i mogućnostima saradnje na lokalnom i međunarodnom nivou.

Predviđeno je da traje šest mjeseci, a ukupna vrijednost je 7.000 eura.

Tamara Todorović, ispred NVO FORS Montenegro koja sprovodi projekat “Let’s Grow Together with IPA 2” rekla je da je taj projekat osmišljen da pomogne organizacijama koje su imale vrlo malo ili nimalo iskustva u povlačenju sredstava Evropske unije (EU) da dođu do njih, kako bi kvalitetnim projektima dobili sredstva za realizaciju svojih inicijativa.

„Osim ovog projekta podržana su još četiri projekta koje realizuju organizacije iz ciljnih opština uglavnom iz centralnog i sjevernog regiona“, istakla je Todorović.

Dodjeli grantova prethodio je trening za pisanje i implementaciju projekata koji je FORS Montenegro organizovao krajem prethodne godine. U okviru treninga, predstavnici organizacija civilnog društva imali su mogućnost da se upoznaju sa načinima apliciranja, pisanja projekata i realizacije u skladu sa pravilima i procedurama EU.

„Zatim je raspisan poziv za projekte u okviru kojeg su organizacije imale mogućnost da u praksi primijene znanja i stečene vještine. Oni koji su ocijenjeni kao najbolji su dobili mogućnost za realizaciju svojih projekata“, objasnila je Todorović.

Projekat finansira Evropska unija kroz projekat FORS Montenegra “Let’s Grow Together with IPA 2”.

Izvor: Onogošt

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *