hvataj-1-660x330

Počeo Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope

Sedmi po redu Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja glavna tema digitalna transformacija, svečano je otvoren danas u Beogradu.

Na otvaranju Samita 100 lidera učestvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić,  predsjednica Srpske asocijacije menadžera i predsjednice UO Samita 100 Stanka Pejanović, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group Alejandro Plater, kao i viši savjetnik Boston Consulting Group Antonella Mei-Pochtler.

Premijerka Ana Brnabić istakla je na otvaranju Samita100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da vjeruje da cijeli region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane “region pobjednika”.

“Čvrsto vjerujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i cijelog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svijetom”, izjavila je premijerka. Dodala je i da cijeli region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu.

“Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radim svaki dan. Vjerujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obilježena digitalizacijom, ovo može biti region pobjednika i prethodnika u inovacijama i primjeni novih tehnologija u privrednom rastu”, istakla je Brnabić.

Predsjednica Srpske asocijacije menadžera (SAM) i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović istakla je na otvaranju Samita 100 biznis lidera da je Beograd ponovo domaćin Samita i naglasila da će biti razmotrene mogućnosti kako da kroz povezivanje iskoristimo što bolje promjene četvrte industrijske revolucije kako bi region postao razvijeniji i konkurentniji na globalnom tržistu:

“Zajedničkim naporima možemo da učinimo da cijeli region bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije”.

Ona je dodala da je digitalizacija velika šansa i da može da doprinese razvoju lokalnih ekonomija i zajednica kao i da je potrebno sinhronizovano djelovanje privrede i školstva kako bi djeci u regionu omogućili da budu dio svjetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

Glavna tema sedmog Samita100 biznis lidera je kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učniti “kvantni” skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona. Tokom dva dana Samit će okupiti stručnjake i ministre regiona koji će govoriti na najrazličitije teme, poput mobilnosti rada, energetske održvosti, perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope.

Inicijator i organizator Samita100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera (SAM) uz podršku Udruženja menadžera Slovenije (ZM), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), i ostalih biznis partnera iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH. Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država iz regiona. Samit100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unaprjedenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.

Izvor: Bankar.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *