mamut-pivara

Pivara Mamut sjutra počinje sa radom u Nikšiću

Kompanija „Comp Comerc doo“  porodice Jovović sjutra će zvanično otvoriti Pivaru „Mammut“ u Nikšiću koja će na tržište plasirati pet vrsta piva.

Pivara Mammut je, kako kaže za Privredni portal Srđan Jovović, rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva u oblasti pivarstva i ugostiteljstva.

pivara

„Pivara je kapaciteta hiljadu litara po kuvanju, a raspolažemo sa 12 fermentora kapaciteta od po dvije hiljade litara, kao i četiri hiljadulitarska horizontalna ležna tanka, za dodatno bistrenje i odležavanje piva. Čitav sistem, počevši od mlina pa sve do mašine za automatsko pranje i punjenje KEG buradi, povezan je na automatski sistem CIP pranja. Time u potpunosti zadovoljavamo i najstrožije svjetske standarde u pogledu higijene procesne opreme”, kazao je Jovović. Pored savremene opreme Jovovići su poseban akcenat stavili na kvalitet piva.

mamut-2

“Spojem hmelja, ječmenog slada, vode i kvasca tehnološkim procesom dolazimo do nefiltriranog i nepasterizovanog piva, bogatog vitaminom B i, ono što je najvažnije, bez konzervansa i aditiva. Tržištu nudimo specijalnu ediciju u kojoj smo se poigrali sa ukusima i aromama, pa će ljubitelji piva zasigurno uživati u recepturama pomiješanim od najboljih sirovina”, naglasio je Jovović.  Proizvodi pivare Mammut podijeljeni su u dvije glavne vrste piva i to Ejl (Ale) i Lager.

“Glavna razlika između ova dva piva se ogleda u  vrsti kvasca koji se koristi, kao i temperaturi na kojoj sladovina fermentiše. Ejl je pivo gornje fermentacije, što znači da se pri njegovoj pripremi koriste čiste kulture kvasca koje svoju fermentaciju vrše pri površini i to pri znatno višim temperaturama. Ejl je oko 1000 godina starije pivo od Lagera, a odlikuju ga ukusi od slatkog do aromatičnog, kiselkastog i gorkog. Pije se toplije, boje su mu uglavnom tamnije nego kod Lagera i kreću se od izrazito tamne, preko crvene do tamno zlatne i ćilibar boje. Gušće je i mutnije od Lagera, pjena je uglavnom slabija, ali može biti i postojana. Izuzetno je popularno u Engleskoj, Kanadi i SAD-u”, objašnjava Jovović.

Pivara Mamut proizvodi  pet vrsta piva: Mosaic – Hoppy Pilsner, Pilsner, Prime, Indian Pale Ale i Stout.

craft

„Bez majstora se pivo ne može napraviti. Radili smo na edukaciji i usvajanju znanja od najboljih Craft majstora Evrope, a sada možemo reći da smo oslonili pamet na domaće snage i na Bojana Beljkaša koji je od prvog susreta sa mnom vjerovao u ovaj projekat. Takođe, sve ovo ne bi bilo moguće bez našeg timskog rada, koji je vrlo profesionalno odgovorio svim izazovima sa kojim se susreo”, rekao je Jovović.

Pivo Mamut prvenstveno će biti predstavljeno domaćem tržištu, a kasnije i svjetskom. Jovović kaže da je u planu i širenje kapaciteta proizvodnje. “Pivaru smo napravili po najvećim svjetskim standardima, koja se može nositi rame uz rame sa najboljim Craft pivarama svijeta. Ozbiljni projekti se ne mogu napraviti bez finasijske podrške, investicija je bila oko 700.000 eura,  koju smo finansirali dijelom iz sopstvenih sredstava, a drugim djelom  sredstvima Hipotekarne banke”, naglasio je Jovović.

Piva Mamut mogu se naći u eminentnim usgostiteljskim objektima širom Nikšića, Podgorice i Herceg Novog. “Tržištu će ponuditi i novi proizvod od 10 litara koji je jako interesantan za razne evente i proslave, kao i sami ketering, tj. vozila opremljena sa točilicama. A u narednom periodu možemo očekivati proizvod u bocama”, naglasio je Jovović.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *