pejovic

Pejović: EU najznačajniji donator u CG

EU je najznačajniji donator u Crnoj Gori sa oko 40 miliona eura fiksne alokacije i dodatnim sredstvima koja dobijamo iz regionalnih i prekograničnih programa, istakao je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović sa skupa o programiranju IPA-e.

Dvodnevni skup o programiranju IPA-e s akcentom na srednjoročnu reviziju efekata finansijske podrške koju EU pruža Crnoj Gori posredstvom tog projekta,  završen je danas u Budvi.

Skup je organizovan u saradnji Ministarstva evropskih poslova i Delegacije EU u Crnoj Gori, uz učešće predstavnika resornih ministarstava, struktura uključenih u sprovođenje IPA, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Cilj skupa je bilo sagledavanje dosadašnjeg sprovođenja programa i projekata IPA-e, uz definisanje preporuka za unapređenje planiranja i sprovođenja projekata u narednom periodu.

Naglasivši da je Crna Gora veoma uspješna u korištenju sredstava IPA-e, Pejović je ukazao na značaj jačanja kapaciteta za strategijsko planiranje, programiranje i sprovođenje podrške Ipe.

,,Ministarstvo evropskih poslova će nastojati da u saradnji s ostalim nadležnim institucijama definiše najbolji model za jačanje kapaciteta u strukturama koje se bave upravljanjem programima IPA-e, svjesni značaja ovog važnog posla za uspješan nastavak procesa pristupanja EU“, poručio je ministar Pejović u završnom obraćanju učesnicima.

Vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju,  Tomas Haglajtner je izrazio spremnost EK da sarađuje sa strukturama u Crnoj Gori u cilju efikasnijeg planiranja i sprovođenja Ipa podrške.

Ukazao je na potrebu da Crna Gora nastavi s pripremom projekata, kako bi se raspoloživa sredstva za period do 2020 iskoristila na što efikasniji način i u skladu  s potrebama procesa pristupanja EU.

 

Izvor: cdm.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *