berza-elek-energ

Osnovana Berza električne energije

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore EPCG Tonino Maljo, izvršni direktor Crnogorskog operatora tržišta električne energije COTEE Milan Radović, kao i izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES Ivan Bulatović i Dragan Laketić potpisali su danas Ugovor o osnivanju i Statut preduzeća Berza električne energije DOO.

Osnivanjem Berze električne energije suštinski stvoreni su uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon potpisivanja Ugovora o osnivanju kompanije Berza električne energije DOO danas u Podgorici.

“To znači da će Crna Gora, osim što će postati energetsko čvorište u infrastrukturnom smislu izgradnjom podmorkog kabla, stvaranjem sopstvene berze omogućiti da se pod transparentnijim i kvalitetnijim uslovima trguje električnom energijom u Crnoj Gori. To za energeske subjekte znači da će imati jednake uslove za sve za trgovinu električnom energijom, a za građane znači da će se stvoriti uslovi da, čim imamo konkurentnije tržište, možemo govoriti možda i o jeftinijoj električnoj energiji za potrošače“, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da obaveza formiranja Berze električne energije proizilazi iz našeg članstva u Energetskoj zajednici, ali i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

“Kroz proces povezivanja Zapadnog Balkana naša je obaveza bila da ili formiramo, ili se pridružimo nekoj od berzi. Naša je odluka bila da formiramo sopstvenu berzu električne energije i u skladu sa tim danas su tri energetska subjekta u Crnoj Gori potpisala dokumenta kojima se formalno osniva Berza električne energije“, kazala je Sekulić i dodala da Berza podrazumijeva da energetski subjekti, koji imaju viškove ili manjkove električne energije, ne samo u Crnoj Gori, nego i širom regiona, mogu da putem berze prodaju električnu energiju.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da potpisivanje osnivačkog ugovora i statuta berze električne energije u Crnoj Gori predstavlja snažan iskorak u formiranju regionalnog trzista električne energije.

“Današnje formiranje berze je izuzetno važno jer će energetski subjekti, kao i potrošači u Crnoj Gori, moći u budućnosti da trguju električnom energijom kao berzanskom robom, podstičući konkurentnost i transparetnost čitavog procesa. Takođe će  uticati i  na formiranje referentne cijene električne energije“, kazao je Bulatović.

Izvršni direktor EPCG Tonino Maljo kazao je da će ova kompanija novoosnovanom berzom obogatiti svoj portfolio, kao i operatori prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koji će na njoj moći da kupuju električnu energiju za pokrivanje dijela gubitaka u svojim sistemima, ali i pojedini snabdjevači i direktni kupci iz zemlje i regiona.

“Jedan od ciljeva berze je saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, a uspostavljanje efikasnog i likvidnog veleprodajnog tržišta je, takođe, preduslov za uspostavljanje i konkurentnog maloprodajnog tržišta, što znači da će, posljedično, otvaranje berze električne energije predstavljati i benefit za krajnjeg kupca“, kazao je Maljo.

Izvršni direktor COTEE Milan Radović kazao je da su se osnivanjem Berze električne energije stekli uslovi za energetsko djelovanje i van granica Crne Gore.

“Imamo preko 50 trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori, a formiranjem berze taj broj će se i proširiti. Ovo je istovremeno i šansa za novo zapošljavanje u samoj Berzi, a takođe i za novo zapošljavanje ljudi koji će se baviti berzanskim poslovima“, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, stekli su se i veoma važni uslovi da budemo predstavljeni u Evropi, odnosno da budemo dio evropskog energetskog sistema, kako preko podmorkog kabla, tako i preko trgovine.

“Ovo je veliki dan za Crnu Goru, a zna se da je energetski sektor okosnica i stabilnosti i razvoja ekonomije Crne Gore“, zaključio je Radović.

Nakon što je Ugovor o osnivanju Berze električne enegrgije potpisan od strane tri energetska subjekta, slijedi procedura registrovanja preduzeća kod CRPS, a potom će kompanija na prvoj sjednici odbora direktora imenovati izvršnog direktora.

Izvor: CdM

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *