25316969_1599638436790687_351593290_o

Novi Monteživ kvalitetom pilećeg mesa osvaja crnogorsko tržište

Nikšićki Novi Monteživ koji se bavi proizvodnjom i obradom pilećeg mesa u narednom periodu planira da poveća obim poslovanja, te da u potpunosti osvoji domaće i intenzivnije plasira proizvode na strana tržišta.

I pored brojnih problema koji su im umnogome otežali početak poslovanja, u Monteživu kažu da su zadovoljni postignutim rezultatima, kao i da u narednom periodu očekuju unapređenje poslovanja. Direktor  Monteživa Ranko Perućica za Privredni portal kaže da se na samom početku uprava suočila sa nasljeđenim problemima i dugovima za struju, pa je proizvodnja u fabrici počela sa sedam mjeseci kašnjenja.

„Kompletna imovina kupljena je u decembru 2015. godine i planirano je da se sa proizvodnjom i prodajom počne već u aprilu naredne godine kako bi se proizvodi plasirali pred ljetnju sezonu. Zbog neizmirenih obaveza za struju ranijeg vlasnika počeli smo sa radom tek u periodu koji je najnepovoljniji za naš posao, kada su zimnice već uveliko pripremljene. Nakon toga dočekala nas je hladna zima zbog koje je došlo do pucanja cijevi u pogonu klanice“, kaže Perućica.

STABILNO POSLOVANJE

Poslije neizvjesnog početka i godinu i po dana borbe za opstanak, Monteživ, po tvrdnjama Perućice, danas stabilno posluje. „Iz mjeseca u mjesec bilježimo rast proizvodnje i prodaje i nadam se da će tako ostati“, naglašava Perućica.  Nakon stabilizacije poslovanja u Monteživu su odlučili da se izbore i za što bolje pozicioniranje na domaćem tržištu. Perućica naglašava da se bore sa konkurencijom iz Brazila i Ukrajine koja zbog nedostatka kvaliteta Crnoj Gori plasira pileće smrznuto meso po veoma niskim cijenama.

„Mi smo sproveli istraživanje koje pokazuje da uvozno zamrznuto pileće meso sadrži 2 do 8 puta više  vode  nego naše domaće pileće meso. Pokrenuli smo marketing kampanju „Kupujte pileće meso, a ne vodu” kako bi svi građani Crne Gore bili upoznati sa tim podacima. Pokušaćemo da skrenemo pažnju svim privrednicima i građanima da su obmanuti jer kupuju jednim dijelom vodu umjesto mesa“, naglašava Perućica.

 KVALITET ONO PO ČEMU SE PREPOZNAJU

U Monteživu kažu da je prioritet poslovanja kvalitetan proizvod. „Kvalitet je ono po čemu smo prepoznatljivi.  Ko jednom proba naše meso kupi ga ponovo i to nam je najbitnije. Koristimo najkvalitetniju hranu. Imamo saradnju sa proizvođačima jednodnevnih pilića. Analize se rade od transporta tih jednodnevnih pilića do fabrike, zatim tokom tova, klanja, a onda i analize tokom svježeg stanja mesa. Sve te analize koštaju i to utiče na cijenu proizvoda, ali obezbjeđuje bezbjednost i kvalitet, što je nama od presudne važnosti. Ono što plasiramo na tržište u potpunosti je bezbjedno i kvalitetno“, ističe Perućica.

PLANOVI

Monteživ trenutno zapošljava 26 radnika. „Najveći broj radnika je u proizvodnji. Desetak na farmi, desetak u klanici i mali tim radnika u upravi fabrike. Sve obaveze prema dobavljačima, radnicima i državi izmirujemo na vrijeme. Zarade nikada do sada nijesu kasnile i isplaćuju se zadnjeg dana u mjesecu“, naglašava Perućica.  Planovi za naredni period su brojni, ali i realni. Monteživ će nastaviti da radi na kvalitetu proizvoda, kao i na proširenju proizvodnje. „U planu je pokretanje proizvodnje jednodnevnih pilića, što do sada niko ne radi u Crnoj Gori, a postoji velika potreba za tim. Mislimo da bi sa tim napravili odličnu priču, kako za naše potrebe, tako i za potrebe kompletnog crnogorskog tržišta. Takođe, mi imamo kompletnu opremu za proizvodnju stočne hrane koja sa vrlo malo ulaganja može da se pokrene  i plan je da u početku radimo samo za naše potrebe, a kasnije da ponudimo i ostalim proizvođačima pilećeg mesa“, kaže Perućica.

Monteživ je aplicirao i za IPARD koji se odnosi na primarnu proizvodnju. „Nadamo se pozitivnom odgovoru jer bi na taj način poboljšali uslove za rad. Uspjeli bi da automatizujemo dobar dio opreme što bi olakšalo i povećalo bezbjednost radnicima na farmi. Planiramo da apliciramo i za naredni IPARD koji se koristi za preradu čime bi obezbijedili novu opemu u klanici“, kaže Perućica. Pred menadžmentom Monteživa period je koji planiraju da iskoriste na najbolji mogući način kako bi se stabilno pozicionirali na tržištu i počeli dodatno da unapređuju poslovanje. Perućica kaže da je optimista i da  za sve planove imaju podršku investitora Holanđanina Kornela Spila.  „Imamo potpunu podršku  vlasnika, samo apliciranje za IPARD potvrđuje da je on spreman na nova ulaganja. Imamo dosta kontakata i za izvoz proizvoda, ali trenutno nam je prioritet tržište Crne Gore i tome smo maksimalno posvećeni“, zaključio je Perućica.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *