gradnja-stanva-za-penzionere

Nikšić: Počela gradnja stanova za penzionere

U Nikšiću su juče zvanično počeli radovi na izgradnji zgrade za penzionere sa 75 stanova, vrijednosti 1,8 miliona eura, a ujedno je najavljen i završetak zgrade koja je počela da se gradi prošle godine, pišu Dnevne novine.

Za godinu još 75 nikšićkih penzionera riješiće stambeno pitanje zahvaljujući projektu Vlade Crne Gore, koji realizu je u saradnji sa Fondom PIO, Udruženjem penzionera Crne Gore i lokalnom samoupravom grada pod Trebjesom. Ozvaničivši radove na izgradnji nove zgrade za penzionere u naselju Rudo polje, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao da je to druga zgrada penzionera koja se za samo godinu gradi u gradu pod Trebjesom.

“Ključevi stanova iz prve zgrade za penzionere, koja je počela sa gradnjom prošle godine, biće uručeni za nedjelju dana. U roku smo završili ono što smo obećali. Sada počinjemo drugu zgradu od 75 stanova i ovim rješavamo gorući problem dijela penzionera koji nijesu dobili stanove tokom svog dugog rada”, kazao je Grbović.

Lokalna samoprava izgradnju stanova za penzionere pomogla je ustupanjem zemljišta i oslobađanjem plaćanja komunalija.

“Opština je obezbijedila lokaciju oko 4.600 kvadrata. Oslobodila je komunalija ovaj objekat, uradili smo projekat, a naša Direkcija će raditi i nadzor. Sa naše strane sve je to besplatno i to značajno umanjuje cijenu izgradnje stanova”, pojasnio je Grbović i naglasio da znatan dio sredstava obezbjeđuje Ministarstvo rada i Fond PIO, čime je penzionerima omogućeno da stan kupe po najnižim tržišnim cijenama u Crnoj Gori.

Penzioneri zadovoljni

Grbović očekuje da će se radovi na drugoj zgradi izvesti u dogovorenom roku, te da će penzioneri useliti u svoje nove domove za godinu.

U Udruženju penzionera Nikšić kažu da su i više nego zadovoljni. Prema riječima predsjednika Udruženja Ivana Krsmanovića, početak izgradnje druge zgrade za penzionere u Nikšiću za samo godinu dana veliki je projekat, ne samo za Nikšić, već i za čitavu Crnu Goru.

“Mi smo ti koji smo izgradili ovu zemlju, a blagodeti od toga danas mnogi uživaju. Nama penzionerima je dobro zato što primamo te penzije redovno. Samo nemojte nas prevariti, kažite nam iskreno mi smo ti koji ćemo da istrpimo i da vam vjerujemo. Mi smo mnogo i mnogo godina dali za izgradnju ove naše lijepe države Crne Gore”, kazao je Krsmanović.

Za nekoliko godina 162 stana

Opština Nikšić, kako naglašava direktor Fonda PIO Dušan Perović, prednjači kada je u pitanju rješavanje stambenih problema pripadnika treće dobi, što potvrđuje izgradnja dvije, a sada i početak izgradnje treće zgrade za penzionere u kratkom periodu.

“Naredne nedjelje već ćemo imati priliku da uručimo ključeve za završenu stambenu zgradu iste veličine kao i ova koju smo počeli da gradimo, prije nekolike godine sagradili smo jedan objekat za penzionere sa 12 stambenih jedinica. U opštini Nikšić za nepunih nekoliko godina, ni manje ni više sagradićemo 162 stambene jedinice i možemo da kažemo da se primičemo onom zajedničkom cilju da nećemo imati penzionera koji će biti podstanar”, naglasio je Perović.

Stambena pitanja penzionera u većini crnogorskih gradova

U narednom periodu Vlada će preko Fonda PIO, u saradnji sa lokalnim samoupravama, nastaviti da rješava stambena pitanja penzionera ne samo u opštini Nikšić, već kako ističe Perović, i u ostalim crnogorskim opštinama.

“U opštini Podgorica već imamo izgrađenih 200 stanova. U toku je izgradnja 100 stambenih jedinica na Cetinju, u Rožajama treba da obezbjedimo još tridesetak stambenih jedinica, u Bijelom Polju je obezbjeđeno oko 20 stambenih jedinica unazad par godina i sa svim lokalnim samoupravama Fond PIO u ime Vlade će pokretati ovu aktivnost i sprovoditi ih zajednički sa partnerima”, poručio je Perović.

On je naglasio i da u toj instituciji posebno vode računa o redovnosti isplate penzija što je jedan od prioriteta Vlade.

 

Izvor: CdM.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *