grb

Nikšić najveći crnogorski izvoznik u Mađarsku

Nikšić je najveći crnogorski izvoznik robe u Mađarsku, posebno zbog kompanije Uniprom čiji izvoz iznosi oko 30 miliona eura, saopštili su predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović i mađarski ambasador, Kristijan Poša.

Oni su na sastanku u Nikšiću konstatovali da brojne firme iz tog grada sarađuju sa mađarskim kompanijama, bilo da je riječ o uvozu ili izvozu robe.

Grbović je podsjetio da do prije nekoliko godina skoro i da nije bilo privredne saradnje Nikšića i mađarskih gradova, koja je sada sve intenzivnija.

“Ima još dosta potencijalnih mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje, o čemu ćemo, vjerovatno krajem jula razgovarati u Budimpešti, gdje planiramo da posjetimo neke firme. U oktobru očekujemo dolazak predsjednika Mađarske u Nikšić, kada je planirano otvaranje ulice koja će nositi ime crnogorsko-mađarskog priateljstva“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, to će i simbolično potvrditi i dodatno učvrstiti izuzetno dobre odnose Crne Gore i Mađarske.

Grbović je posebno istakao zahvalnost Posi zbog njegovog angažovanja u procesu pristupanja Crne Gore NATO alijansi.

Poša je ocijenio saradnju sa Nikšićem izuzetno dobrom i podsjetio da je taj grad samo prošle godine posjetilo barem deset poslovnih delegacija iz države koju predstavlja.

“Učinili smo veliki korak unaprijed u saradnji Nikšića i Mađarske, prije svega na privrednom planu. I dosta naših firmi zainteresovano je za crnogorsko tržište, ali je za sada najveći izvoznik Nikšić i kompanija Uniprom“, ocijenio je Poša.

On je naveo da neke nikšićke firme uvoze repromaterijal za svoje potrebe u proizvodnji iz Mađarske, kao i da su kompanije Komp komerc i NTC počele uvoz nove robe na tržište Crne Gore, čiji je vlasnik Ranko Jovović i direktor trgovinske kuće Mađarske u Podgorici.

“Nadamo se da će saradnja između Mađarske i Nikšića i Crne Gore biti još jača u sljedećim godinama, čemu će doprinijeti planirane uzajamne posjete“, rekao je Poša.

Prema njegovim riječima, ambasada Mađarske ima veoma dobre odnose sa Opštinom Nikšić, civilnim i stručnim organizacijama, kao i Filozofskim fakultetom.

Poša je podsjetio da su prošle godine Mađarske dane kulture, koji se održavaju u Podgorici, dijelom organizovali i u Nikšiću u zahvalnost zbog dobre saradnje.

On je ocijenio da bi saradnja Ambasade Mađarske i Nikšića trebalo da bude putokaz i za ostale gradove u dvije države.

Izvor: CdM

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *