svetalan-amndic

Nikšić dobio prvo parkiralište za bicikla

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis danas je održana prva tribina pod nazivom „Nikšić kao biciklistički grad: planovi i izazovi“, u organizaciji NVO Biciklo.me u saradnji sa Pivarom „Trebjesa“. U sklopu projekta “VeloNik”, čiji je nosilac Pivara Trebjesa u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, Kulturnim centrom Punkt i Omladinskim klubom Nikšić, ispred Tehnopolisa je postavljen i prvi biciklistički parking koji će od danas moći da koriste biciklisti i biciklistkinje iz Nikšića.

Predstavnici lokalne samouprave, nevladinog i privatnog sektora i zainteresovana javnost imali su priliku da čuju buduće planove za razvoj biciklizma u Nikšiću i Crnoj Gori, kao i da razmijene stavove i mišljenja.

tribina-1

Prema riječima Nebojše Adžića, v.d. sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić, ova opština je po svojim geografskim karakteristikama izuzetno povoljna za razvoj biciklizma, i dodaje da, iako ove godine još uvijek u programu nije razvijanje biciklističkih staza, to je strateško opredjeljenje za koje će u narednom periodu naći vremena. „To je i obaveza u skladu sa svim direktivama koje moramo kao Opština i savremeno društvo da ispoštujemo”, rekao je on.

Natalija Milić, menadžerka korporativnih komunikacija u Pivari, istakla je da Pivara svake godine objavljuje konkurs za finansiranje ekoloških projekata nevladinih organizacija u iznosu od 10.000 eura, te da je njihov cilj promocija zdravih stilova života, pa samim tim i biciklizma. „Organizacija Biciklo.me je u protekle dvije godine mnogo uradila na poboljšanju biciklističke infrastrukture u glavnom gradu. Tome se nadamo i u Nikšiću”, kazala je Milić.

Arhitektkinja Ema Alihodžić Jašarović istakla je da organizacija Biciklo.me već dvije godine aktivno radi na tome da crnogorski gradovi podrže moderni princip urbanog planiranja, odnosno ideju bioklimatskih, zelenih gradova. „Problem kod gradova danas je autocentričnost, odnosno činjenica da se razvijaju tako da su njihovi najbolji djelovi prilagođeni isključivo automobilima“, rekla je ona, i pozvala da se razmišlja više o principima urbanog planiranja gdje bi grad bio prilagođen pješacima i biciklistima, a samim tim postao i socijalno pravedniji. Osim toga, ona je istakla i činjenicu da je u našoj sredini biciklizam još uvijek posmatran kao subkulturan, kao sirotinjsko sredstvo prevoza, što, kako objašnjava, svjedoči o tome da smo još uvijek na neki način retrogradno društvo kada je u pitanju ova vrsta progresa.

18518467_10210812170011995_1819529869_n

Sonja Dragović, programska direktorica NVO Biciklo.me, kao loš primjer je navela ignorisanje korisničkog iskustva u Podgorici, naročito u smislu nedovoljno bezbjednih biciklističkih staza na određenim lokacijama. Osim toga, predložila je poslodavcima da uvedu određene mjere podsticaja za svoje zaposlene kako bi se više okrenuli biciklu kao prevoznom sredstvu, kako bi na taj način svi bili dio jedne pozitivne promjene.

Blažo Crvenica, izvršni direktor ove NVO, kazao je da će kraj projekta biti obilježen velikom biciklističkom vožnjom i pozvao sve zainteresovane da slobodno iznesu svoje sugestije i ideje, te da im se mogu obratiti i na Facebook stranici. “Prošle godine smo organizovali prvi Critical mass i da sada su bile četiri takve vožnje. Nadamo se da će ta tendencija da se nastavi i da će Nikšićani održati taj trend biciklizma koji je nekada bio zaživio”.

Nakon izlaganja panelista uslijedila je diskusija, gdje su predstavnici zainteresovane javnosti izrazili svoje nedoumice, sugestije i pohvale u vezi sa daljim razvojem biciklizma u Nikšiću i šire.

U okviru “VeloNik” projekta biće postavljeno ukupno 14 parkinga na 12 prometnih lokacija u Nikšiću. Od ukupno 100 parking mjesta koja su u planu, danas je na četiri lokacije (ispred Tehnopolisa, Filozofskog fakulteta, Doma zdravlja i Opšte bolnice) postavljeno 28 parkirališta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *