2017-05-11-ministar-saobracaja-osman-nurkovic-6-1000x555-1

Nautički turizam doprinosi saradnji s Marokom

Komercijalni pomorski saobraćaj i nautički turizam značajne su oblasti za unaprijeđenje saradnje Crne Gore i Maroka. To je ocijenjeno na sastanku crnogorskog ministra saobraćaja i pomorstva, Osmana Nurkovića sa marokanskim ministrom za opremu, transport, logistiku i vode, Abdelkaderom Amarom.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je da je na sastanku u Rabatu ocijenjeno da bi sporazumi o saradnji dvije države u oblasti vazdušnog i pomorskog saobraćaja trebalo da doprinesu njihovom ekonomskom razvoju i produbljivanja prijateljskih odnosa.

Ministarstvo saobraćaja je, kako su kazali njegovi predstavnici, uputilo nacrt sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja kolegama u Maroku, dok je marokansko dostavilo kolegama u Crnoj Gori nacrt za oblast pomorstva.

„Trenutno se radi na usklađivanju teksta na osnovu komentara koje je dostavila crnogorska strana“, navodi se u saopštenju.

Amar je predložio da marokanski ekspertski tim posjeti krajem aprila Crnu Goru, kako bi detaljno razgovarali o zajedničkim interesima i razmijenili iskustva i znanja u oblasti pomorstva i logistike.

Crnogorska delegacija, koju je predvodio Nurković, učestvovala je u Dakhli na Crans Montana forumu, koji je zavrsen u utorak.

Forum okuplja vođe država i vlada, ministre, regionalne i međunarodne organizacije, poslanike i predstavnike biznisa iz čitavog svijeta i predstavlja jedinstvenu platformu za razmjenu znanja i iskustava i promociju potencijala Crne Gore.

Nurković je govorio na posebnoj sjednici Crans Montana Kluba luka na temu ključne uloge pomorske industrije za svjetsku privredu, a učestvovao je i na Međunarodnoj konferenciji posvjećenoj Putu svile.

Na marginama Foruma, Nurković se sastao sa generalnom sekretarkom Udruženja za upravljanje luka u istočnoj i južnoj Africi, Nozipho Portia Mdawe, kojoj je predstavio potencijale Crne Gore u nautičkom turizmu.

On je naveo da je značajan broj crnogorskih pomoraca koji plove na brodovima stranih pomorskih kompanija, čiji broj iznosi oko sedam hiljada.

„Crna Gora je na bijeloj listi zemalja EU, što govori o kvalitetu obrazovnih programa u srednjim školama i na pomorskim fakultetima i obukama koje se izvode u različitim trening centrima“, navodi se u saopštenju.

Izvor: CdM

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *