421562-egor1212-1000x555

Najveća bruto plata u avgustu iznosila skoro 60.000 eura

Najveća neto zarada u Crnoj Gori u avgustu je iznosila 33.695 eura, (bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 59.638 eura) i isplaćena je osobi zaposlenoj u djelatnosti vađenja sirove nafte, saopšteno je CdM-u iz Poreske uprave.

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najveća zarada u septembru je bila 17.102 eura (bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 30.26 eura) isplaćena je osobi zaposlenoj u djelatnosti monetarnog poslovanja.

“Najveća zarada u oktobru je bila 10.328 eura (bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 18.281 eura) isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti izgradnje stambenih i nestambenih objekata”, ističu u PU.

Ovi iznosi isplaćeni su ovim osobama samo u jednom mjesecu.

“Pa se ne može zaključiti da se radi redovnom mjesečnom primanju zaposlenog, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako je isti unijet u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takav i vodi u sistemu Poreske uprave”, objašnjavaju u ovoj instituciji.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku MONSTAT prosječna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa, iznosi 512 eura. Najviša je u Tivtu 639, a najniža u Petnjici 399 eura.

Takođe, prema podacima MONSTAT-a, najveće plate imaju zaposleni u sektorima finansijske djelatnosti, osiguranja i snabdjevanja električnom energijom, a najmanje radnici u sektorima usluga smeštaja i ishrane, trgovini na veliko i malo, i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *