stan-625x330

Monstat: Pala cijena stanova u prošloj godini

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1,01 hiljadu EUR i manja je 7,2 odsto u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prošloj godini u Podgorici je iznosila 1,09 hiljada EUR, Baru 1,5 hiljada EUR, Budvi 955 EUR i Nikšiću 599 EUR.

Iz Monstata je objašnjeno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatsko-završne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

 

Izvor: bankar.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *