mmf-1000x555

MMF povećao stopu rasta BDP-a, revizija očekivana

Međunarodni monetarni fond MMF povisio je u jesenjim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto. Eksperti MMF-a u prvoj ovogodišnjoj prognozi procjenjivali su da će BDP Crne Gore u 2018. ojačati 3,1 odsto.

Komentarišući reviziju stope rasta koja je objavljena juče, u Ministarstvu finansija su Dnevnim novinama kazali da je ona bila neophodna i očekivana imajući u vidu pokazatelje o ekonomskoj aktivnosti za pola godine, koji, kako kažu, ukazuju na značajan rast domaće ekonomije.

“Intenzivna investiciona aktivnost u prvoj polovini ove godine podstakla je ukupna makroekonomska kretanja u crnogorskoj ekonomiji. Prema preliminarnim podacima Monstata, realni rast ekonomije u prvom i drugom kvartalu iznosio je 4,5 i 4,9 odsto, respektivno, dok je shodno tim pokazateljima, rast ekonomije za pola godine bio 4,8 odsto”, istakli su u Ministarstvu, dodajući da i oni trenutno rade na revidiranju inicijalnih projekcija rasta ekonomije za ovu i period do 2021. godine.

Gledano po djelatnostima, najznačajniji rast za pola godine bilježi sektor građevinarstva sa rastom izvršenih građevinskih radova od 40,4 odsto i efektivnih časova rada od 20,3 odsto. Slijede sektor maloprodaje koji prati rast ukupne ekonomske aktivnosti sa realnim rastom prometa od 3,9 odsto i sektor turizma u kojem je povećan broj noćenja turista u kolektivnom smještaju za 11,7 odsto.

“Komponente BDP-a sa potrošne strane pokazuju da su najznačajniji pozitivan doprinos rastu ekonomije za pola godine dale bruto investicije u fiksni kapital 7,5 procentnih poena i izvoz roba i usluga 5,9 procentnih poena, dok je uvoz roba i usluga “oduzeo” rastu 8,1 procentni poen”, ukazali su u Ministarstvu.

Kada je riječ o prognozama za narednu godinu, u MMF-u smatraju da će crnogorska ekonomija rasti 2,5 odsto, neznatno više od aprilskih 2,4 odsto. MMF je zadržao prognozu rasta za 2023. godinu od tri odsto.

Inflacija bi, prema prognozama, u ovoj godini trebalo da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj dva odsto. MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,8 odsto, u narednoj od 16 odsto, a u 2023. 8,3 odsto.

Procjene rasta crnogorske ekonomije nedavno je promijenila i Svjetska banka, koja je u posljednjem izvještaju za zemlje zapadnog Balkana prognozirala da će BDP Crne Gore u ovoj godini rasti 3,8 odsto, umjesto ranijih 2,8.

U Ministarstvu naglašavaju da je rast za šest zemalja zapadnog Balkana Svjetska banka procijenila na 3,5 odsto, što, kako smatraju, ukazuje da Crna Gora predvodi ekonomski napredak regiona.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *