Mljekara Srna bilježi povećan broj kupaca i planira nove investicije

grupno-proizvodi

Mljekara Srna bilježi porast potražnje za proizvodima, a potvrda njenog uspješnog rada, kako kaže za Privredni portal direktorica fabrike Zorka Šljukić, su brojna priznanja, povjerenje kupaca i kandidatura za dobijanje EU broja.

Mljekara Srna iz godine u godinu, kako naglašava Šljukić,  bilježi porast povjerenja kupaca i primarnih proizvođača. „Potražnja za našim gotovim  proizvodima raste, i to je motiv da nastavimo dalje i opravdamo reputaciju koju Mljekara Srna danas ima.  U odnosu na uporedni period iz prethodne godine, bilježimo porast u realizaciji gotovih proizvoda i otkupu sirovog mlijeka. Pečat tome daju naše inovacije,  ulaganja u nove proizvode radi stvaranja nove vrijednosti.  Mljekara sa najvećom lepezom gotovih proizvoda i najvećim brojem priznanja iz mljekarske industrije u Crnoj Gori kandidovana je i za dobijanje EU broja”, istakla je Šljukić.

 STABILNOST I EKONOMSKI RAST

U mljekari očekuju da će  dobri rezultati u poslovanju nastaviti da se ostvaruju i u narednom periodu. “Očekivanja su jasna. Težimo da imamo siguran i stabilan biznis uz normalan ekonomski rast”, naglasila je Šljukić.

DOPRINOS DRŽAVNOJ EKONOMIJI

Mljekara Srna je od male porodične mljekare sa startnih 200 litara mlijeka prerasla u kompaniju koja trenutno ima više od 500 kooperanata.  “Srna na taj način, osim što obezbjeđuje bolji kvalitet života stanovnika sa ruralnih područja Crne Gore, daje veliki doprinos lokalnoj i državnoj ekonomiji”, kazala je Šljukić.  Po riječima direktorice, Srna se može pohvaliti i sa redovnim servisiranjem obaveza prema radnicima.

Beautiful redhead enjoying a carefree summer day in the middle of a yellow flower field.

ODRŽATI KVALITET

Prioritet Uprave mljekare je da se održi kvalitet proizvodnje i gotovih proizvoda. “Prioritet je da održimo najviši nivo kvaliteta sirovog mlijeka, da kontinuirano ulažemo u njegovo unapređenje. Raduje činjenica što možemo da kažemo da je udio kvaliteta prema EU standardima u stalnom porastu. Od samog početka smo podržali i podržavamo primarnu proizvodnju, a ista se ogleda kroz razne vidove pomoći za izgradnju farmi, za godišnju  nabavku kabaste stočne hrane, za nabavku opreme za mužu i hlađenje mlijeka, za nabavke rasnih grla”, istakla je Šljukić.

HIGIJENA PROIZVODA NA PRVOM MJESTU

Da bi proizvodi bili što bolji u mljekari se posebno vodi računa o higijeni. Šljukić kaže da koriste uputstva i teksture od stručnjaka iz zemalja regiona, te da se stalno ulaže u tehnološku opremu.

U 2017. godini uložili smo nešto manje od 1.000.000  eura,  dijelom koristeći IPARD programe za kupovinu laboratorijske opreme, opreme za proizvodni pogon, namjenskih vozila za transport mlijeka, rekonstrukciju objekta u prvoj fazi.  Iz sopstvenih sredstava i posredstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i IPARD fonda nabavili smo savremene linije za pakovanje gotovih proizvoda. Imamo podršku i dobru saradnju sa institucijama sistema, sa lokalnom upravom, ministarstvima, Privrednom komorom”, naglasila je Šljukić i dodala da i ove godine planiraju da ulože značajna sredstva za nabavku nove opreme.

Otvaranjem novog proizvodnog pogona obogaćena je i paleta proizvoda. “S ponosom mogu da kažem da su naši novi proizvodi za veoma kratko vrijeme dobili povjerenje od najstrožijeg mogućeg žirija, a to su potrošači. Pored već poznatih i visokonagrađivanih proizvoda: jogurta, pavlake, kiselog mlijeka i pasterizovanog mlijeka po čemu smo prepoznati kao lideri na domaćem tržištu, u  našoj fabrici  pravimo mladi skorup, mlade sireve, obrani i punomasni sir. Od nedavno smo počeli praviti zreli sir, ayran – klinički testiran probiotski jogurt, filtriranu surutku, a ubzo ćemo tržištu dati još jedan potpuno nov fermentisani proizvod”, najavila je Šljukić.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *