milena-jovetic

Ministarstvo ekonomije: Broj klastera kontinuirano raste

Dosadašnja promocija politike razvoja klastera u Crnoj Gori daje pozitivne rezultate, odnosno privredni subjekti u sve većoj mjeri prepoznaju značaj udruživanja i svoju šansu za postizanje boljih rezultata vide kroz udruživanje. U prilog tome ide podatak da Ministarstvo ekonomije trenutno u svojoj evidenciji ima 27 klastera, od čega je čak 10 evidentirano od početka ove godine.

getimage■ ŽENSKI KLASTER

Nedavno je u Nikšiću osnovan prvi ženski klaster domaće radinosti pod nazivom “Riznica”. Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, nakon podrške formiranju klastera agroturizma “Nikšić” i klastera turizma “Montenegro”, udružio je dame čija su zanimanja vezana za izradu ukrasa, nakita, prirodne kozmetike, suvenira, namještaja i slično, i time podržao formiranje još jednog klastera u Crnoj Gori.

U Ministarstvu ekonomije ovakav potez pozdravljaju, uz očekivanje da će ovaj klaster u skorijoj budućnosti i formalno biti registrovan u ovom Vladinom resoru.

“IPC Tehnopolis predstavlja značajnog partnera Ministarstva ekonomije u aktivnostima politike razvoja klastera. Kroz sopstvene modele podrške, IPC Tehnopolis realizuje niz aktivnosti sa ciljem unapređenja lokalnog biznisa i upravo su klastere prepoznali kao jedan od dobrih mehanizama kojim se mogu ostvariti dobri rezultati, kazala je za Dnevne novine savjetnica u Direktoratu za razvoj u Ministarstvu ekonomije Milena Jovetić.

■ OLAKŠICE

Prema njenim riječima, nastavak podrške udruživanja privrednih subjekata u klastere sa državnog i lokalnog nivoa, kao i stvaranje zajedničke ponude u cilju jačanja konkurentnosti, biće prioritetni ciljevi kada je politika razvoja klastera u pitanju.

“Činjenica da je samo u prva četiri mjeseca ove godine registrovana skoro trećina ukupnog broja klastera ukazuje na to da su privredni subjekti prepoznali šanse koje klastersko udruživanje nudi, a to je, prije svega, prevazilaženje uskih grla u poslovanju”, pojasnila je Jovetić.

Osnivanje novog klastera “Riznica” u Nikšiću, kako je kazala, trebalo bi da bude podsticaj i drugim subjektima u ostalim jedinicama lokalne samouprave da angažovanjem svojih sposobnosti i vještina, posebno kroz udruživanje koje pruža olakšice i sinergiju djelovanja, mogu postići bolje rezultate.

“Stoga, Ministarstvo ekonomije cijeni podršku lokalnih samouprava i svih organa koji na određeni način pružaju svoj doprinos u razvoju klatera, a IPC Tehnoplis je zaista značajan portner čije aktivnosti Ministarstvo posebno pozdravlja”, zaključila je Jovetić.

N.D.L.

Interesovanje veliko, broj podržanih klastera biće poznat početkom maja

Javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori u 2017, podsjetila je Jovetić, biće završen sjutra.

“Na osnovu komunikacije sa klasterima i praćenja njihovog rada, za sada možemo reći da smo zadovoljni interesovanjem klastera koji aktivno rade na pripremi projekata za apliciranje za subvenciju Ministarstva. Informacije o tačnom broju prijavljenih i odobrenih aplikacija, tj. klastera koji će biti podržani biće poznate početkom maja”, rekla je Jovetić.

Takođe, klasterima je u pripremi aplikacija pružena i tehnička podrška u okviru projekta “Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori”, koji zajednički finansiraju i implementiraju Ministarstvo ekonomije i Program Ujedninjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP).

“Stoga, kontinuitet realizacije aktivnosti finansijske i tehničke podrške Ministarstva, rast broja klastera i sve veće interesovanje privrednika, stvaraju osnov pozitivnih očekivanja kada su u pitanju reuzultati politike razvoja klastera u 2017. godini”, objasnila je Jovetić.

Izvor: PR Služba Ministarstva ekonomije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *