ministarka-dragica-sekulic-posjeta-kap-u-008

Ministarka Sekulić najavila: Nedjelja će biti neradni dan za zaposlene u trgovini

Prethodnu godinu je obilježila intenzivna saradnja kako Ministarstva ekonomije tako i Vlade Crne Gore. Radili smo na sistemskim rješenjima i na dnevnoj osnovi pokušavali da riješimo probleme sa kojima se susreću privrednici, kazala je juče u Privrednoj komori ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je posebno naglasila da je urađen je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i njegovo usvajanje se očekuje poslije praznika.

“U sektoru trgovine koji zapošljava 37.000 ljudi nedjelja će se kroz zakonsko rješenje proglasiti neradnom, a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke poštujući turističku sezonu i ono što su osnovne životne potrebe građana”, najavila je Sekulić.

Ministarstvo ekonomije je pripremilo Zakon o privrednim društvima koji je u proceduri usaglašavanja sa Evropskom komisijom. Zakonom će biti omogućeno izuzeće Skupštine kada se radi o jednočlanim društvima sa ograničenom odgovornošću a kod višečlanih će se zadržati.

“Registracija preduzeća je prebačena iz CRPS u Poresku upravu i ne želimo da vraćamo nazad na centralizaciju. Mi ćemo u narednoj godini unaprijediti elektronske servise u dijelu onoga što se odnosi na registraciju preduzeća, a sa druge strane ćemo obučiti ljude iz Poreske uprave kako bi građani ovu uslugu mogli koristiti kako elektronski tako i u gradovima u kojima žive”, naglasila je ona.

Prema njenim riječima Zakon o koncesijama je primjer dobre komunikacije izmedju Vlade, Ministarstva i Privrede gdje se kroz nova rješenja našao odgovor na sve nedostatke iz prethodnog perioda.

“Zakon o autorskim i srodnim pravima podrazumijeva strožiju kontrolu nad radom autora muzike. Izmjene Zakona se odnose na oblast kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava i usaglašavanje sa direktivom 2014∕26∕Eu o kolektivnom ostvarivanju prava. Usvajanjem navedenih izmjena značajno ćemo unaprijediti transparentnost u radu organizacija za kolektivno ostvarivanje prava i nadzor nad njihovim radom. Zavod za intelektualnu svojinu (sada kao dio Ministarstva ekonomije) će morati da donese privremenu tarifu i to će svakako uticati na sve ono što je predstavljalo problem, a odnosilo se na tarifu po kojoj se morala plaćati naknada udruženju autora muzike”, pojasnila je Sekulić.

Siva ekonomija

Sekulić napominje da Ministarstvo ekonomije doprinosi suzbijanju sive ekonomije kroz donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru u dijelu koji se odnosi na nadzor u objektima koji nisu registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti.

“Nastojimo da unaprijedimo crnogorsku privredu sa dva aspekta: unapređenjem infrastrukture, kroz projekat sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom u cilju revitalizacije distributivne mreže u koju je planirano da se uloži u naredne tri godine oko 90 miliona eura”, istakla je Sekulić.

Ona tvrdi da je telekomunikaciona infrastrukura i te kako napredna.

“Planiramo donošenje Zakona o upotrebi EK mreža velikih brzina.Tako ćemo omogućiti pojeftinjenje telekomunikacionih usluga. Ministarstvo ekonomije je podržalo 10 programa podsticaja. Donijeli smo odluku da oko 1 milion 630 hiljada eura bude na raspolaganju crnogorskoj privredi u Ministarstvu ekonomije kao jedan objedinjeni Fond za unapređenje konkurentnosti. Fond će biti stalno otvoren i dostupan 365 dana u godini gdje će ministarstvo osim davanja podsticaja pružati i nefinansijske usluge u smislu izrade biznis planova i pomoći pri apliciranju kao posrednik privredi i svima onima koji su u mogućnosti da im daju finansijska sredstva”, zaključila je Sekulić.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *