layout-styles

Meso-promet za tri mjeseca od požara povratio proizvodnju za 90 odsto

Za tri mjeseca od stravičnog požara kompanija „Meso-promet” iz Bijelog Polja uspjela je da obnovi proizvodne kapacitetete za 90 odsto, uspješno se vrati na tržište sa svojim prepoznatljivim proizvodima i sačuva svako radno mjesto uz zapošljavanje nove radne snage, kazao za Privredni portal generalni direktor Hilmija Franca.

franca

U protekla tri mjeseca u kompaniji Meso-promet intenzivno se radilo na opravljanju od posledica koje su nastale uslijed stravičnog požara. Franca kaže da je pripremljen teren za projektovanje i izgradnju nove fabrike, a da su proizvodni kapaciteti uspješno obnovljeni. „ Prilagodili smo proizvodne pogone u novootvorenoj fabrici za prozvodnju mesa bez dima i nastavljena je nesmetana proizvodnja kapaciteta 90 odsto.Vratili smo se na tržišta koja smo opsluživali, kao i u sve trgovinske lance u Crnoj Gori. Snabdijevamo hotelsko-turističke sadržaje i odgovaramo potrebama sezone koja je u toku. Uspjeli smo da 90 odsto proizvoda iz asortimana Franca vratimo na tržišta koja smo distribuirali prije požara ”, naglašava Franca.

PODRŠKA DRŽAVE

U rješavanju problema sa kojima su se suočili u Meso-prometu nijesu bili sami. Podrška nadležnih državnih institucija nije izostala. „Država je obećala pomoć kroz programe podrške i nalazi modele oslobađanja od nekih obaveza, kao i pomoć u izradi projekata za novu fabriku. U saradnji sa PKCG napravljen je akcioni plan putem kojeg su napravljene određene olakšice. Veoma smo  zahvalni kako državi tako i svim privrednim subjektima, poslovnim partnerima, privrednicima i građanima koji su pružili nesebičnu pomoć i podršku”, istakao je Franca.

SVI RADNICI OSTALI, ZAPOSLENA I NOVA RADNA SNAGA

Kompanija Meso-promet sa svim povezanim fabrikama ima više od 1400 radnika, a obećanje da niko neće ostati bez posla i pored nedaća vlasnik kompanije je i održao. „ Zaposlili smo kao i svake godine sezonske radnike, kao i određen broj radnika koji rade na raščišćavanju  fabrike. Sve obaveze prema radnicima ispunjavaju se na vrijeme bez zakašnjenja”, tvrdi Franca. Iako je već značajan partner u ekonomskom razvoju Bijelog Polja Meso-promet će u narednom periodu kroz program kooperativnog farmerstva raditi na jačanju stočnog fonda ne samo u opštini Bijelo Polje, već i na cijelom sjeveru. „Dovoljno je da kažem da u proizvodnom pogonu i  maloprodajnim lancima u Bijelom Polju radi oko 700 ljudi,  što predstavlja odličan pokazatelj koliko je to značajno za opštinu”, rekao je Franca. U narednom periodu intenzivno će se raditi na pripremanju idejnih i građevinskih projekata koji zahtijevaju dosta vremena. „Nastaviće se sa prilagođavanjem proizvodnih pogona u novoj fabrici i potrebama proizvodnje, kao i sa rekonstrukcijom klanica za klanje krupne i sitne stoke”, rekao je Franca. Kompanija Meso-promet osnovana je 1990.godine i primarni cilj je proizvodnja visokog kvaliteta. Na početku rada  firma je zapošljavala samo dva radnika, dok danas zajedno sa povezanim firmama u kompaniji radi više od 1400 zaposlenih. Za više od dvije i po decenije, koliko posluje preduzeće Meso-promet, uspjelo je da od zanatske radionice preraste u mesnu industriju.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *