money-2156375_960_720_1

Lekić: Fond za talente je podstrek za mlade

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošle godine i ovo je najopsežniji proces nagrađivanja najboljih u prosvjeti do sada, jer ćemo dodijeliti 500 nagrada od, u prosjeku, 1.000 eura rekla je  PR menadžerka u ovom resoru Milica Lekić.

Po jednakim kriterijumima i potpuno transparentno, kaže ona, dodijeliće sredstva za najbolje učenike i nastavnike, podsjećajući da oglas traje do 20. oktobra, a odluka se donosi do kraja novembra.

“Iz Fonda će biti dodijeljeno skoro 500 novčanih nagrada i to: 200 nastavnicima, 200 učenicima i oko 70 učenicima koji će po automatizmu dobiti nagradu, a to su sva ona djeca koja su osvajači državnih i međunarodnih takmičenja u znanju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore”,  navela je ona.

Nagrade će po automatizmu, kako ističe, dobiti djeca koja su prošle godine na priznatim državnim i međunarodnim takmičenjima osvojila neko od prva tri mjesta. Komisija koja će vrednovati prijave pristigle za Fond, dodaje Lekić, garant je objektivnosti i profesionalnosti čitavog procesa.

“Upravo zato i imamo komisiju koja će se baviti raspodjelom sredstava, a u kojoj sjede predstavnici Udruženja Roditelji, Sindikata, potom strukovnih udruženja, predsjednica Unije srednjoškolaca, dva direktora od kojih je jedan predstavnik muzičkih škola, a onda i predstavnici obrazovnih institucija: Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra i naravno Ministarstva, dok komisijom predsjedava predstavnik CANU”,  precizirala je ona.

U komisiji od 12 ljudi, dodaje Lekić, sjede svega četiri člana Ministarstva.

Ovaj projekat, kako kaže ona, jedan je od sada najvažnijiih projekata na kome Ministarstvo radi i čiji je cilj upravo da se u sistem uvedu sva djeca i nastavnici koji postižu značajne razultate i da bude potpuno javan i jednak odnos prema svima njima.

“Zato nam je transparentnost rada komisije bila toliko važna, kao i učešće svih. A neću ni da govorim o tome koliko je Fond važan podstrek za mlade ljude da nastave da postižu rezultate ili rade da bi njihovi rezultati bili još bolji”, kazala je ona i pozvala zainteresovane da posjete internet stranicu Ministarstva.

Predstavnica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović, koja je članica komisije, istakla je da je Fond za talente sjajna prilika za đake i njihove nastavnike zbog toga što će moći da osjete da je njihov trud naišao na podršku i da mogu da je očekuju ako nastave da vrijedno rade.

I predstavnik Sindikata prosvjete Slobodan Savović ističe da Fond predstavlja sjajnu priliku koja se ne smije propustiti, jer će se na ovaj način poziv učitelja vratiti na mjesto u društvu koje i zaslužuje.

“Nadam se da je ovo samo jedan početni korak Ministarstva prosvjete i da će i njihovi naredni potezi i mjere voditi u pravcu boljeg društvenog vrednovanja našeg poziva”, istakao je on.

Izvor: Onogošt

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *