novac_gotovina-1024x683-1000x555

Konkurentnost privatnog i javnog sektora otvara mogućnost za privlačenje stranih investicija

Kroz saradnju sa zemljama članicama Svjetske trgovinske organizacije (STO), a kao jedna od punopravnih članica iste, pred Crnom Gorom je velika šansa za korišćenje svih benefita koje članstvo u jednoj ovakvoj organizaciji nudi, prvenstveno misleći na lakši protok roba i usluga između zemalja članica, što doprinosi jačanju biznis performansi privatnog sektora, njihove konkurentnosti i izvozne orijentisanosti ka novim tržištima, izjavio je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić koji na ovom skupu učestvije u ime Ministarstva ekonomije.

Svjetska trgovinska organizacija u saradnji sa Vladom Narodne Republike Kine i Vladom Kazahstana, organizuje Sedmi okrugli sto na temu “Evroazijske perspektive o budućnosti multilateralnog trgovinskog sistema: Pristupanje i razvoj STO”,  koji se  održava u Astani, Kazahstan u periodu od 26 – 28. septembra 2018. godine.

Cilj održavanja okruglog stola je nastavak pregovora oko ukljičivanja novih članica u multilateralni trgovinski sistem.

U okviru ovog događaja učesnici imaju priliku da razmijene mišljenja o budućnosti multilateralnog trgovinskog sistema, dostignućima i šansama, mogućnostima za unaprjeđenje saradnje, kao i stvaranje mogućnosti za uspostavljanje saradnje na novim tržištima.

“Sigurnost, stabilnost i predvidljivost su ključni za privlačenje stranih investicija u okviru potpisanih bilateralnih sporazuma sa zemljama članicama STO“, kazao je u Babić.

Prema njegovim riječima, naša država je prepoznata kao važna članica STO i lider u mnogim oblastima.

Od momenta  pristupanja u STO postigli smo značajan napredak što se tiče aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta, sprovedenih strukturnih reformi u oblasti stranih ulaganja, svoje otvorenosti za trgovinu i investiranje i povećanje učinka reformi vezanih za trgovinu.

Crna Gora je punopravna članica STO od  aprila 2012. godine. Proces pristupanja trajao je sedam godina, nakon čega su zaključeni bilateralni sporazumi sa 11 članica STO (Evropska unija, Kina, Švajcarska, Norveška, Brazil, Kanada, Japan, Sjedinjene Američke Države, El Salvador, Honduras i Ukrajina).

“Nastavićemo da radimo na dodatnom poboljšanju konkurentnosti i efikasnosti, kako privatnog, tako i javnog sektora, čime se Crna Gora  već uspješno pozicionirala i postala privlačno tržište za strane investitore. Osim toga, radimo i na unapređenju saradnje kada su upitanju predstavnici privatnog sektora zemalja članica STO a kroz razmjenu iskustava i znanja“,  zaključio je Babić.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *