morac-660x330

Kinezi žele da grade hidroelektrane na Morači

Kineske kompanije Power China i State Development and Investment Corporation (SDIC) zainteresovane su za izgradnju hidroelektrana na Morači i sredinom narednog mjeseca njihovi predstavnici doći će u Crnu Goru kako bi na tu temu razgovarali sa čelnicima Ministarstva ekonomije, saznaju ”Vijesti”.

Na razgovore sa predstavincima Vlade doći će potpredsjednik Power China Xu Han i potpredsjednik SDIC Zhao Fengbo.

Dvije kompanije su, osim hidroelektrana na Morači, zainteresovane za cjelokupni energetski sektor.

Power China je jedna od najjačih kineskih kompanija. Prema podacima sa njenog sajta krajem januara 2016. godine ova kompanija je imala ukupnu aktivu od 77,1 milijardu dolara i 210 hiljada zaposlenih, dok je na kraja 2015. godine u inostranstvu realizovala 1.863 projekta u 116 zemalja.

SDIC je najveća državna investiciona kompanija sa 74 hiljade zaposlenih.

Jedna od tema razgovora bi trebalo da bude potpisivanje memoranduma o razumijevanju.

Ministarstvo ekonomije je 26. februara 2010. godine objavilo pretkvalifikacioni tender za davanje koncesije za HE na Morači, ali nijedan kvalifikovani ponuđač nije dostavio ponudu zbog čega je u novembru 2011. tender poništen.

Za učešće na tenderu za gradnju HE na Morači kvalifikovale su se tada italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore. Pretkvalifikacioni tender, osim tih kompanija, prošli su i kineska Sinohydro Corporation i austrijski Štrabag, ali su odustali od učešća.

Iz tog resora je prošle godine saopšteno da su za izgradnju hidroelektrana na Morači interesovanje pokazale i kompanije iz Slovačke, a ponude za projekat izgradnje HE na Morači (tehnički dokument) dostavile Norinco International iz Kine i Berekt Enerji iz Turske.

Vlada je zainteresovana za sve predloge investitora, po DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtijevaju garancije države i da podrazumijevaju najnovija rješenja iz energetike i zaštite životne sredine.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *