Kina i Britanija povezane teretnim vozom

Teretni voz krenuo je prvog dana Nove godine iz Kine i na putu do Londona prošao sedam država i 12.000 kilometara.

epa05710609 Containers of a freight train from China to the UK are handled at the logistics center in Malaszewicze, near the Poland-Belarus border crossing, eastern Poland, 11 January 2017. The first direct freight train from China to the London has crossed into Poland, one of the nine countries on its 12,000 km long journey from Zhejiang Province. London has become the 15th European city belonging to the New Silk Road.  EPA/WOJCIECH PACEWICZ POLAND OUT

Nakon 18 dana putovanja i 12.000 pređenih kilometara, prvi teretni voz koji direktno povezuje Kinu i Veliku Britaniju stigao je u London.

Peking želi da ojača trgovačke veze sa zapadnom Evropom i obnovi drevni “Put svile” kojim je dragocjena roba putovala na Stari kontinent.

Crveno-žuta lokomotiva, obilježena logoom njemačke željeznice Deutsche Bahn, stigla je u Barking na istoku Londona, a u kompoziciji punoj odjeće i druge robe bilo je više desetaka kontejnera, daleko manje od teretnih brodova koji mogu prevesti između 10.000 i 20.000 kontejnera.

Uz odjeću, voz je prevezao razne artikle za domaćinstva, tkanine i torbe, prenose britanski mediji.

Voz je krenuo 1. januara iz industrijskog grada Jiwua, južno od Pekinga i prošao kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Belgiju i Francusku prije ulaska u Veliku Britaniju tunelom ispod La Manche-a.

Novi ‘Put svile’

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da su odnosi s Kinom i dalje od “zlatnog značaja”, jer nastoji da privuče milijarde dolara kineskih investicija u trenutku kada se Britanija sprema za izlazak iz Evropske unije.

London je 15. evropski grad do kojeg će saobraćati vozovi državne kompanije China Railway Corporation, a njihove usluge trebalo bi da budu jeftinije od vazdušnog saobraćaja i brže od pomorskog.

Nove željezničke veze su dio plana kineskih vlasti, pokrenutog 2013. godine za izgradnju novog “Puta svile”, radi jačanja ekonomskih i trgovinskih veza širom Azije, Rusije i Evrope.

Kina, prva trgovinska sila planete, želi da pojača veze sa tim regijama ulaganjima u infrastrukturu kako bi podstakla trgovinu i otvorila nova tržišta kineskim fabrikama.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Foto: EPA