Kapaciteti Metalca uposleni u potpunosti, do maja dobijaju sertifikate koji će omogućiti saradnju sa svjetskim kompanijama

Svi kapaciteti Termochem Metalca biće u potpunosti uposleni narednih dva mjeseca, kako bi se ispoštovao ugovor koji toj kompaniji iz Nikšića obezbjeđuje održivost narednih godinu i po. Prema riječima izvršnog direktora Živorada Krsmanovića, do prvog maja Metalac će dobiti i neophodne sertifikate koji su potrebni za saradnju sa svjetskim kompanijama, kao što su “Mitsubishi Motors Corporation”, a koje su već iskazale interesovanje za ugovaranje poslova.

krsmanovic_0

Poslovanje Metalca,  koji je prije skoro dvije godine kupila češka kompanija Termochem, odvija se u skladu sa planovima. Krsmanović kaže da Metalac danas upošljava oko 105 radnika, te da se radi “punom parom”, i to zahvaljujući ugovorom sa češkim Menikom koji je obezbijedio održivost firme u narednih godinu i po.

“Taj ugovor je 1.500 tona čelične konstrukcije, što je vrijednost preko 2 miliona. Gro posla se radi u ovoj godini i to u narednih dva mjeseca. To je ugovor na ivici rentabilnosti, ali nam obezbjeđuje održivost za naredni period. Sa tim imamo godinu i po sigurnog posla. Sada  gledamo da se vratimo na poslove koje je Metalac radio ranije. Pored Menika imamo  Šoštanj u Sloveniji kojem treba da isporučimo oko 80 tona čeličnih konstrukcija isto u narednih dva mjeseca. Taj ugovor je vrijedan oko 150.000 eura i takođe je nisko profitabilan, ali nam obezbjeđuje održivost”, kaže Krsmanović.

Metalac iz Nikšića u proteklom periodu uspješno je sarađivao i sa danskim i sa češkim kompanijama, a odrađeni su i značajni poslovi za domaće tržište.

“Ovdje smo završili halu Centrometala u Podgorici, za Lušticu trenutno radimo pomoćne ograde, gelendere, završili smo konstrukciju za Uniprom pekaru, sarađujemo i sa Pivarom Trebjesa, Kipsom, radimo jednu jahtu i niz drugih poslova. Po mojoj procjeni do kraja juna smo zatvoreni za bilo kakvu novu saradnju”, istakao je Krsmanović.

 SARADNJA SA SVJETSKIM KOMPANIJAMA

I dok su se borili za održivost u Metalcu su radili i na dobijanju neophodnih sertifikata za rad. Krsmanović kaže da će to značajno unaprijediti poslovanje Metalca. “ Metalac Termohem će od prvog maja imati kompletno  sve moguće sertifikate za proizvodnju čeličnih konstrukcija, zavarnih spojeva, svih vrsta cjevovoda, rezervoara pod pritisko i sl. Mislim da nijedan saziv Metalca do sada to nije imao”, kaže Krsmanović. Proizvodne kapacitete Metalca posjetilo je preko deset svjetskih kompanija među kojima je Mitsubishi, Hitachi, Simens. “ Sve te ozbiljnije kuće imale su samo jedan uslov da dobijemo sve sertifikate pa da uđemo u neki dogovor. Čim dobijemo sertifikate kontaktiraćemo kompanije koje su nam ponudile saradnju.  Mi smo do sada ugovarali po bilo kojoj cijeni. Sada imamo mogućnost da biramo i da dobijemo adekvatnu nadoknadu za to što damo. Sami ćemo da pravimo program. Širićemo se sigurn, ali kako i koliko to ćemo da vidimo”, kaže Krsmanović.

 U MAŠINSKOJ HALI IMA DOSTA PROSTORA ZA NOVE POSLOVE

Metalac ima tri hale, prostora da se još više uposle ima u dvije.

“Bravarska je uposlena u potpunosti, farbara i pjeskara radi dosta dobro i u njoj su usluge skuplje, a mašinska hala koja nudi najskuplje usluge  zastupljena je sa 20 odsto. Kada bi se i ona  zaposlila u punom kapacitetu dobili bismo mogućnost da radimo i pravimo šta god hoćemo jer je tu najveći profit.  Na dobrom smo putu i ne bi trebalo da napravimo nijednu grešku. Perspektiva postoji, imamo veliki potencijal, ali čega i koja će nam biti osnovna djelatnost vidjećemo. Očekujem da će se vratiti svi oni koji su ovdje radili”, kaže Krsmanović.

TRAŽE SE KRANOVI

Metalac  je nekada bio prepoznatljiv po proizvodnji metalnih konstrukcija za kranove. Krsmanović kaže da sve češće dobijaju zahtjeve i te vrste.

“Napravili smo dva krana za nas uz sertifikat poznate svjetske kuće. Sada oni sve upute koje imaju šalju nama. Sa sertifikatima mi ćemo moći da ih radimo bez posrednika. Sve to nam omogućava sklapanje profitnih ugovora. Do sada je svo poslovanje bilo na ivici noža”, naglasio je Krsmanović.

Zaposleni u Metalcu primaju platu od 350 do 800 eura. Krsmanović kaže da se sve obaveze prema radnicima i državi redovno izmiruju, te da je poslovanjem zadovoljan i vlasnik Metalca. Poručuje i da prostora za upošljavanje novih radnika ima, iako je nedavno uposleno novih 20 radnika, ali samo za kadar bravara koji imaju iskustva u radu.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *