terna-004

Kabl veza u strateškoj integraciji Balkana

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije biće završen do kraja godine, a polovinom naredne biće spreman za komercijalnu upotrebu, kazao je direktor italijanske kompanije Terna, Luiđi Feraris, nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Rimu.

U kompaniji Terna ističu da su veoma zadovoljni saradnjom sa crnogorskim partnerima, te da će ovaj projekat omogućiti energetsku povezanost, a time i brži razvoj regiona.

Predsjednik Đukanović sastankom u kompaniji Terna završava dvodnevnu zvaničnu posjetu Italiji.

“Projekat izgradnje podmorskog kabla realizuje se po planu. Sve će biti završeno na vrijeme, a polovinom naredne godine kabl će biti speman za komercijalnu upotrebu. Mislim da je projekat strateški važan za region, zato što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom, odnosno Balkana i Evrope. Projekat će doprinijeti buducćm razvoju regiona u infrastrukturi, a time i rastu u turističkom sektoru”, kazao je Feraris.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo prilikom da se u okviru zvanične posjete Italiji sastane i sa rukovodstvom kompanije , koja je važan strateški partner.

Ocijenio je da obje strane imaju razloga da budu ponosne na zajednički projekat jer on predstavlja više od saradnje kompanija i dvije države.

“Podmorski kabal jedan je od ključnih linkova  za integrisanje regiona u Evropu”, kazao je Đukanović i dodao da je ključno unaprijediti veze  iz domena saobraćaja, energetike i informatike.

“Završetak projekta se jasno vidi i možemo biti ponosni što smo ostvarili jednu važnu vezu u strateškoj integraciji Balkana”, rekao je on, uz ocjenu da je to i podsticaj za otvaranje perspektive dalje saradnje sa Ternom, ali i širom investicionom zajednicom iz Italije i Evrope.

U razgovorima u Terni učestvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je ocijenila da je Crna Gora zahvaljujući ovom projektu postala energetsko čvorište regiona i poručila da će obaveze i rokovi  biti s crnogorske strane do kraja ispoštovani.

Predsjednica Katja Bastioli kazala je da je posjeta Đukanovića Italiji i njihovoj kompaniji od istorijske važnosti za odnose dvije države i čast za Ternu.

Naglasila je da je projekat  koji se gradi rezultat čvrste bilateralne saradnje Italije i Crne Gore, kao i Sprazuma o strateškoj sradnji dvije države, odnosno ministarstva ekonomije, CGES –a i TERNE.

Predsjednica Terne ističe da  ova elekro-energetska, inovativna i održiva veza, predstavlja snažan doprinos integraciji regiona ZB u evropske tokove. Objekat podmorskog kabla, energetski je most Italije sa Balkanom i donosi dobrobit dvijema državama, ali i cijelom balkanskom regionu, poručila je Bastioli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *